groene stroom

Vind je niet alleen de prijs van je stroom belangrijk, maar ook de wijze van opwekking? Dan kan je tegenwoordig naar steeds meer groene energieleveranciers overstappen, en zo je steentje bijdragen aan een duurzamer milieu. We vertellen je meer over wat groene stroom nou echt is. En geven je een overzicht van de groenste energieleveranciers van 2020.

Wat is groene stroom?
Groene stroom met korting
Groene energie vergelijken
Wie is de groenste energieleverancier?


Wat is groene stroom?

Alle stroom die je thuis via het stroomnet krijgt geleverd is hetzelfde, daar merk je als consument geen verschil in. Maar in de wijze van stroomopwekking zitten wel behoorlijke verschillen, van belastend voor het milieu tot neutraal en duurzaam.

Wanneer is het groene stroom? We noemen het groene stroom als het wordt opgewekt met duurzame energiebronnen die niet belastend zijn voor het milieu en niet opraken. Er wordt veelal gebruik gemaakt van bronnen zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.
Om te bepalen wat nou echt groen is, maken we nog onderscheid in groene stroom uit Europa en groene stroom uit Nederland.

Groene stroom uit Europa

In Nederland is de vraag naar groene stroom nog te groot voor wat er momenteel lokaal wordt opgewekt, terwijl er in Noord-Europa een overschot is aan groene stroom. Daarom kopen sommige energieleveranciers hun groene stroom (reserves) op uit Noord-Europa, uit Scandinavië.

Groene stroom uit Nederland

Maar we noemen het pas 100% groene stroom als het dichtbij huis is opgewekt. Gewoon in Nederland. Hiervoor kan je met name bij de kleinere energieleveranciers terecht. Zij wekken zelf lokale groene stroom op in Nederland met behulp van hoofdzakelijk windenergie en zonne-energie. Hiermee kunnen zij al hun klanten voorzien van 100% Nederlandse groene stroom.

Waarom groene stroom?

  • Groene stroom is afkomstig van uitsluitend hernieuwbare bronnen
  • Groene stroom is niet belastend voor het milieu, omdat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt
  • Groene stroom bespaart de fossiele brandstof reserves voor de toekomst

Groen gas

Hoe zit het met groen gas? Helaas is de mogelijkheid om groen gas af te nemen nog maar zéér beperkt en leveren energieleveranciers in plaats daarvan (gedeeltelijk) gecompenseerd gas. Zij compenseren dan de uitstoot van CO2 door bijvoorbeeld de aanplanting van nieuwe bossen.

Groene stroom met korting

Een argument dat we nog vaak horen is dat groene stroom duurder is dan grijze stroom. En dat klopt ook. Want wanneer je alleen naar de energietarieven kijkt, is groene stroom vaak nog steeds iets duurder.

Maar lang niet meer altijd. Zo geven ook groene energieleveranciers hoge welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Dit kan je tot wel honderden euro’s besparen. Met de juiste aanbieding voor groene stroom kun je dus ook gemakkelijk goedkope groene stroom kiezen.

De hoogste kortingen op dit moment worden gegeven bij een driejarig contract met 100% Nederlandse groene stroom:


Pure Energie 3 jaar vast
3500 kWh
€ 842,94
1000 m3
€ 866,69
Netbeheer
€ 400,89
Vermindering Energiebelasting
- 558,56
Kortingsactie
- 210,00
Jaarbedrag
1.627,16
Geschatte maandbedrag
135,60
Bereken jouw deal

Vandebron 3 jaar vast
3500 kWh
€ 888,83
1000 m3
€ 848,78
Netbeheer
€ 400,89
Vermindering Energiebelasting
- 558,56
Kortingsactie
- 300,00
Jaarbedrag
1.659,94
Geschatte maandbedrag
138,33
Bereken jouw deal

Stap je liever over naar een energieleverancier voor een kortere periode? Dan raden we aan om de éénjarige contracten met korting van Vandebron, Powerpeers of Eneco eens te bekijken met groene stroom uit Nederland. Hierbij wordt de korting over één jaar verrekend en ben je na dit jaar weer vrij om over te stappen. Of vergelijk uitgebreid alle groene stroomleveranciers met elkaar.

Groene energieleveranciers vergelijken

Steeds meer energieleveranciers zien het belang in van duurzaam opgewekte energie en investeren flink in groene stroom. Een positieve ontwikkeling. Want hierdoor heb jij een grotere keuze in groene energieleveranciers om een duurzame keuze te maken.

Maar wanneer je overstapt naar een contract met gas en stroom of alleen stroom, leveren de meeste energieleveranciers standaard grijze stroom. Bij een enkeling, zoals Nuon Vattenfall, heb je zelf de keuze of je groene stroom bij je contract wilt, maar wordt dit niet standaard geleverd. Vaak moet je gebruik maken van een bepaalde aanbieding waarbij groene stroom inbegrepen zit.

Hoe vergelijk ik groene energieleveranciers?

Maar wil je nou echt een verschil maken met duurzame energie? Dan adviseren we je te kiezen voor een leverancier die 100% groene stroom uit Nederland levert. De meest duurzame keuze voor groene stroom is de groenste energieleverancier. Deze wekt nooit meer op dan ze zelf produceert. Dit garandeert dat de geleverde stroom écht groen is.

Met de vergelijker kun je eenvoudig energieleveranciers vergelijken op groene stroom. Gebruik hiervoor de filter ‘groene stroom’ en selecteer ‘Groen uit NL’. Dan weet je zeker dat je 100% groene stroom vergelijkt.

Wie is de groenste energieleverancier?

Ben je benieuwd welke energieleveranciers nou echt groen zijn? Leveranciers zijn hier zelf niet altijd heel transparant over. Zij informeren hun klanten wel over de samenstelling van de elektriciteit die zij leveren, aan de hand van een stroometiket. Maar dit geldt niet voor ingekochte stroom.

Het is namelijk bekend dat enkele energieleveranciers grijze stroom inkopen en dit ‘vergroenen’ met bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong. Hierdoor lijkt de geleverde stroom ‘groen’, omdat er op het stroometiket ‘groene stroom’ staat, maar eigenlijk is de stroom grijs. Dit wordt ook wel ‘greenwashing’ genoemd.

Onderzoekspartijen Wise e.a. onderzoeken jaarlijks hoe groen energieleveranciers werkelijk zijn. Om een energieleverancier echt groen te noemen, wordt er gekeken naar investeringen, inkoop en levering van stroom. Energieleveranciers ontvangen hier een beoordeling voor. De resultaten van dit onderzoek zijn terug te lezen in het duurzaamheidsonderzoekrapport van 2020.

Met dit onderzoek In 2020 zijn Pure Energie en Powerpeers beoordeeld met een rapportcijfer 10. Zij zijn daarmee één van de groenste energieleveranciers van Nederland.

Bekijk hieronder de duurzaamheidsscores van alle energieleveranciers die je via ons kunt vergelijken: