goedkoopste gas en stroom

Bij welke energieleverancier je het goedkoopste gas en stroom kunt afnemen is grotendeels afhankelijk van de energietarieven. Wat bepaalt de energietarieven voor gas en stroom? En kies je voor een contract met vaste- of variabele tarieven?

Goedkoopste gas en stroom
Goedkoopste stroom
Goedkoopste gas
Direct vergelijken


Wie de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie wordt door allerlei factoren bepaald. Er is daarom niet één energieleverancier aan te wijzen die voor iedereen het goedkoopst is.

De hoogte van de vaste- en variabele energietarieven bij je contract bepalen voor het grootste deel welke energieleverancier het goedkoopst is. Daarnaast speelt bijvoorbeeld mee of je kiest voor een korting bij je contract.

Goedkoopste stroom en gas

Vul je postcode in de energievergelijker hieronder in en vind de energieleverancier met het goedkoopste gas en stroom contract voor jou. We laten je naast de energietarieven ook zien of energieleveranciers een welkomstkorting of cashback aanbieden. Daarmee bespaar je eenvoudig tot wel honderden euro’s op jaarbasis op je energierekening.

Goedkoopste stroom

Ben je op zoek naar alleen stroom, bijvoorbeeld omdat je huis verwarmd wordt door blok- of stadsverwarming? Dan is het de moeite waard om energieleveranciers te vergelijken en de goedkoopste stroom te vinden. Ook wanneer je alleen een stroomleverancier hoeft te zoeken, kun je een mooie besparing meepakken door over te stappen op alleen stroom met een welkomstkorting.

Goedkoopste gas

Naast vaste leveringskosten voor gas betaal je ook variabele leveringskosten in de vorm van een regiotoeslag. Je betaalt voor iedere m3 gas een toeslag aan je regionale netbeheerder voor het transport van gas naar je woning.

De regiotoeslag is niet op iedere postcode in Nederland hetzelfde en de hoogte is afhankelijk van waar het gas geleverd moet worden. Je betaalt dus meer of minder voor gas, afhankelijk van in welke regio je woont. Doe daarom de postcodecheck om de goedkoopste gasleverancier te vinden.

Je bespaart in veel gevallen het meeste door te kiezen voor een contract met vaste tarieven met een mooie welkomstkorting of cashback.

Kies je bovendien voor een 1-jarig contract, dan stap je ieder jaar weer over naar de goedkoopste energieleverancier voor gas en stroom.

Gasregio en toeslag

Nederland is onderverdeeld in 10 gasregio’s. Over het algemeen geldt: hoe dichter je bij Groningen je woont, des te lager de regiotoeslag. Het meeste gas wordt in Groningen gewonnen, in Slochteren om precies te zijn. Daarom zijn de transportkosten in de regio Groningen lager dan bijvoorbeeld in Zeeland. Hieronder vind je een overzicht van de indeling van de gasregio’s in Nederland.

gasregios

Hoe wordt de gasregiotoeslag bepaald? Je energieleverancier mag zelf beslissen wat de hoogte van de toeslag is, mits het redelijk is binnen de grenzen van de Autoriteit Consument & Markt. Energieleveranciers betalen vaste kosten aan de Nederlandse Gasunie, die de distributie van gas door heel het land regelt. De energieleverancier op haar beurt berekent de toeslagkosten door aan haar klanten.

Goedkoop energie vergelijken