Welke energieleverancier betaalt een opzegboete De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke leverancier een opzegboete voor je betaalt.


Vroegtijdig je energiecontract beëindigen

Wanneer je een energiecontract hebt afgesloten voor twee jaar en deze vroegtijdig wil beëindigen, brengt dit kosten met zich mee. De hoogte van de opzegboete is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en niet door de energieleveranciers zelf. De maximale hoogte van de opzegvergoeding voor gas en stroom tezamen is €250,-. Per product wordt maximaal €125,- vergoedt.

Hoe hoog de opzegboete is bij je huidige provider, wordt bepaald door de openstaande contractduur. De kosten van de opzegboete zijn te vinden in de onderstaande tabel.

Hoelang loopt je contract nog? Maximaal te betalen boete per product
Korter dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 t/m 2 jaar€ 75,-
2 t/m 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

Let op: Je energieleverancier mag deze boete per product vragen. Stop je met zowel gas als stroom afnemen? Dan kan je maximaal het dubbele van de bovenstaande bedragen worden opgelegd.


Redenen om over te stappen van energieleverancier

Er zijn genoeg redenen waarom je als consument wil overstappen van energieleverancier: Een andere energieleverancier kan simpelweg goedkoper zijn geworden, er is een nieuwe aanbieding, of je gaat verhuizen. Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers waardoor de prijs per jaar varieert. De prijs voor de consument is afhankelijk van hoe goedkoop de energieleveranciers hun energie kunnen inkopen.

Als consument wil je elk jaar het voordeligste energiecontract hebben. Zit je helaas nog vast aan je oude contract, maar wil je overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen. Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier zonder vervelende kosten achteraf.

Hoeveel er vergoed wordt verschilt sterk per energieleverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Hou er rekening mee dat het vaak gaat om twee producten: Gas en elektriciteit.

welke energieleverancier de opzegboete betaalt vind je in de onderstaande tabel.

Energieleverancier Hoogte vergoeding Voorwaarden
Engie Maximaal € 75,- per productMinimaal een tweejarig contract
EnergieDirect Maximaal €250,-Overstap naar een meerjarig contract en indien voldaan is aan de voorwaarden
E.On Maximaal € 250,-Alleen bij overstap volgens de productvoorwaarden
Essent Maximaal €250,-Bij minimaal een tweejarig contract en voldoening aan de voorwaarden
NLE Maximaal €125,- per productBij een driejarig of vijfjarig contract en voldoening aan de voorwaarden
Qurrent Maximaal €125,- per productBij overstap naar een driejarig contract en voldoening aan de voorwaarden.
Nuon Maximaal €125,- per productAfhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding is
Oxxio Maximaal € 125,- per productBij driejarige contracten en overstap aan de deur
Delta
pure-energie
Greenchoice

Het voorkomen van een opzegboete

De opzegboete komt vooral voor bij consumenten die een meerjarig energiecontract hebben en in de contract periode willen overstappen. Je kan als consument ook kiezen voor éénjarige contracten. Over het algemeen brengen éénjarige contracten veel voordelen met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om elk jaar een andere energieleverancier te kiezen zonder gevolgen. Veel energie leveranciers hebben verschillende welkomstkortingen voor nieuwe consumenten waar je van kunt profiteren. Als consument stap je vaak niet over binnen hetzelfde jaar. Dit houd in dat je met éénjarige contracten nooit in aanraking komt met de opzegboete. Het maakt in dit geval niet meer uit of je nieuwe aanbieder je opzegboete voor je vergoedt. Maar als consument profiteer je dan in veel gevallen wel van andere aanbiedingen.


Het gemak van elk jaar overstappen

In vrijwel alle gevallen is het heel makkelijk om over te stappen tussen verschillende energieleveranciers. Het maakt niet uit of je overstapt met een éénjarig of een meerjarig contract. Wanneer je vroegtijdig overstapt van energieleverancier met een meerjarig contract, is het handig om te kijken welke energieleverancier je opzegboete vergoedt. De energieleveranciers regelen namelijk de overstap voor je. Als consument hoef je alleen de contractformulieren van je nieuwe aanbieder in te vullen en te versturen.