Welke energieleverancier betaalt een opzegboete De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke energieleverancier een opzegboete voor je betaalt.


Vroegtijdig je energiecontract beëindigen


Wanneer je een energiecontract afsluit voor twee jaar en deze vroegtijdig wil beëindigen, brengt dit bijna altijd kosten met zich mee. De hoogte van de opzegboete is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en niet door de energieleveranciers zelf. De maximale hoogte van de opzegboete voor gas en stroom samen is €250,-. Per energie product geldt een maximaal opzegboete van €125,-

Hoe hoog de opzegboete is bij je huidige provider, wordt bepaald door de openstaande contractduur. De hoogte van de opzegboete vindt je in de onderstaande tabel.


Hoelang loopt je contract nog? Maximaal te betalen boete per energie product
Korter dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 t/m 2 jaar€ 75,-
2 t/m 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

Let op: Je energieleverancier mag deze boete per product vragen. Stop je met zowel gas als stroom afnemen? Dan kan je maximaal het dubbele van de bovenstaande bedragen worden opgelegd.

Overstappen van energieleverancier


Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je als consument wil overstappen van energieleverancier. Zo kan een andere energieleverancier simpelweg goedkoper zijn dan je huidige leverancier of loopt er een nieuwe aanbieding. Of je gaat verhuizen en wil om die reden overstappen.

Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers waardoor de prijs per jaar varieert. De prijs voor de consument is mede afhankelijk van hoe goedkoop energieleveranciers hun energie kunnen inkopen.

Opzegvergoeding


Als consument wil je natuurlijk ieder jaar bij de voordeligste energieleverancier zitten. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wil overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen.

Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier zonder vervelende kosten achteraf.

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee of het gaat om een opzegvergoeding voor twee producten: gas en elektriciteit.

Welke energieleverancier de opzegboete betaalt vind je in de onderstaande tabel.


Energieleverancier Hoogte opzegvergoeding Voorwaarden
Engie Maximaal € 75,- per productMinimaal een tweejarig contract
EnergieDirect Maximaal €250,-Overstap naar een meerjarig contract en indien voldaan is aan de voorwaarden
E.On Maximaal € 250,-Alleen bij overstap volgens de productvoorwaarden
Essent Maximaal €250,-Bij minimaal een tweejarig contract en voldoening aan de voorwaarden
NLE Maximaal €125,- per productBij een driejarig of vijfjarig contract en voldoening aan de voorwaarden
Qurrent Maximaal €125,- per productBij overstap naar een driejarig contract en voldoening aan de voorwaarden.
Nuon Maximaal €125,- per productAfhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding is
Oxxio Maximaal € 125,- per productBij driejarige contracten en overstap aan de deur
Delta
pure-energie
Greenchoice

Voorkom een opzegboete


De opzegboete wordt vooral opgelegd aan consumenten die een meerjarig energiecontract hebben van 2,3 of 5 jaar en tijdens hun contractperiode willen overstappen. Kies je voor 1-jarige contracten? Dan heb je het probleem met een overstapboete meestal niet. De kans is namelijk klein dat je binnen een jaar meteen weer wil overstappen naar een andere leverancier.

Daarnaast brengen 1-jarige contracten nog meer voordelen met zich mee. Zo kies je elk jaar een andere energieleverancier zonder gevolgen. Veel energieleveranciers hebben ook verschillende welkomstkortingen en aanbiedingen voor nieuwe consumenten waar je van kunt profiteren bij 1-jarige contracten.

Wij adviseren daarom altijd te kiezen voor de beste persoonlijke energiedeal met een 1-jarig contract.

Het gemak van elk jaar overstappen


In vrijwel alle gevallen is het heel makkelijk om over te stappen tussen verschillende energieleveranciers. Het maakt niet uit of je overstapt met een éénjarig of een meerjarig contract. Wanneer je vroegtijdig overstapt van energieleverancier met een meerjarig contract is het handig om te kijken welke energieleverancier je opzegboete vergoedt.

De energieleveranciers regelen de overstap voor je. Als consument hoef je alleen de contractformulieren van je nieuwe aanbieder in te vullen en te versturen.