Welke energieleverancier betaalt een opzegboete De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag die je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke leverancier een opzegboete voor je betaalt.

Vroegtijdig je energiecontract beëindigen

Wanneer je een energiecontract hebt afgesloten voor twee jaar en deze vroegtijdig wilt beëindigen brengt dit kosten met zich mee. De hoogte van de opzegboete is vastgesteld door het ACM en niet door de energieleveranciers. Hoe hoog de opzegboete is verschilt aan de hand van de openstaande contractduur. De kosten van de opzegboete zijn te vinden in de onderstaande tabel.

Hoelang loopt uw contract nog? Maximaal te betalen boete per product
Korten dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 t/m 2 jaar€ 75,-
2 t/m 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

Redenen om over te stappen van energieleverancier

Voor consumenten zijn er genoeg redenen om te willen overstappen van energieleverancier: Een energieleverancier kan simpelweg goedkoper zijn geworden, er is een nieuwe aanbieding, of omdat je als consument gaat verhuizen. Elk jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers waardoor de prijs elk jaar varieert. De prijs voor de consument is afhankelijk van hoe goedkoop de energieleveranciers hun energie kunnen inkopen.

Als consument wil je elk jaar het voordeligste energiecontract hebben. Helaas zit je nog aan je oude contract vast en wil je het liefst geen opzegboete ontvangen. Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier. Hoeveel er vergoed wordt verschilt heel erg per energieleverancier. Er is vaak sprake van een maximaal bedrag of een bedrag per openstaand product. Hou er rekening mee dat het vaak gaat om twee producten: Gas en elektriciteit. welke energieleverancier de opzegboete betaalt vind je in de onderstaande tabel.

Energieleverancier Wat vergoed wordt Voorwaarden
Engie Maximaal€ 125,- per productMinimaal een éénjarig contract
EnergieDirect
E.On Maximaal € 350,-Je mag dan geen gebruik maken van de SuperDeals
Essent € 125,- per productJe moet minimaal een tweejarig contract afsluiten
NLE
Qurrent Je nieuwe contract gaat pas in na je huidige contract
Nuon Maximaal € 125,- per productAfhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding is
Oxxio
Delta Maximaal € 250,-Afhankelijk van de duur van je nieuwe contract
pure-energie
Greenchoice Je nieuwe contract gaat pas in na je huidige contract

Het voorkomen van een opzegboete

De opzegboete komt vooral bij consumenten die een langer energiecontract hebben en in de contract periode willen overstappen. Je kan als consument ook kiezen voor éénjarige contracten. Over het algemeen brengen éénjarige contracten veel voordelen met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om elk jaar een andere energieleverancier te kiezen zonder gevolgen. Veel energie leveranciers hebben verschillende welkomstkortingen voor nieuwe consumenten waar je van kunt profiteren. Als consument stap je vaak niet over binnen hetzelfde jaar. Dit houd in dat je met éénjarige contracten nooit in aanraking komt met de opzegboete. Het maakt in dit geval niet meer uit of je nieuwe aanbieder je opzegboete voor je vergoed. Als consument kun je dan in veel gevallen profiteren van andere aanbiedingen.

Het gemak van elk jaar overstappen

In vrijwel alle gevallen is het heel makkelijk om over te stappen tussen verschillende energieleveranciers. Het maakt niet uit of je overstapt met een éénjarig of een meerjarig contract. Wanneer je vroegtijdig overstapt van energieleverancier met een meerjarig contract, is het handig om te kijken welke energieleverancier je opzegboete vergoedt. De energieleveranciers regelen namelijk de overstap voor je. Als consument hoef je alleen de contractformulieren van je nieuwe aanbieder in te vullen en te versturen.