verhoging energieprijzen

De variabele energietarieven stijgen vanaf 1 juli bij veel energieleveranciers. Dit komt neer op een stijging van ruim € 100,- per jaar voor een gemiddeld huishouden. Wil jij deze hoge tarieven voorkomen, dan is het handig om nu nog over te stappen op een vast contract. We vertellen je onze beste tips om het contract met de laagste tarieven af te sluiten.

Waarom stijgen de energietarieven?

Elk jaar mogen energieleveranciers hun variabele tarieven op 1 januari en 1 juli wijzigen om mee te bewegen met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Zo daalden de energietarieven begin dit jaar nog, maar nu stijgen de tarieven.

De stijging is groot in vergelijking met 2020, maar kijken we naar de jaren voor 2020, dan stijgen de prijzen nu weer naar het oude niveau. In 2020 lagen de prijzen namelijk ver beneden het historisch gemiddelde.

De wereldeconomie verbeterd weer waardoor ook de prijzen stijgen, maar er zijn nog meer factoren. In het voorjaar was het sneeuw- en schaatspret in Nederland. Maar door het koude voorjaar zijn we met z’n allen ook meer gas gaan verbruiken. Ook de verhoogde prijzen voor CO2 rechten, en verhoogde vraag voor olie hebben invloed op deze stijging.

Wat betekent deze stijging voor jou?

Heb je net als veel huishoudens in Nederland een variabel contract? Dan ga je deze stijging merken met je energierekening. Ook als je contract binnenkort afloopt, ga je over op een variabel contract en ga je hogere tarieven betalen.

Prijsverhoging op jaarbasis

Volgens Oxxio komt dit met een verbruik van 2.800 kWh stroom en 1.200 m3 gas neer op € 175,- meer per jaar. Ook Vattenfall laat weten wat de tariefswijziging voor een gemiddeld huishouden gaat kosten. Met een verbruik van 2.250 kWh stroom en 1.200 m3 gas betaal je bij Vattenfall ongeveer € 90 per jaar meer.

Naast deze verhoging betaal je volgens onderzoek door de ACM al gemiddeld zo’n € 400 per jaar meer met een variabel contract. Je doet er dus slim aan om nu over te stappen op een vast contract.

3 overstaptips bij hoge energietarieven

Om de hoogste besparing uit je overstap te halen, delen we je onze drie beste tips.

1. Stap over op een 1-jarig contract

Net als de variabel tarieven, bewegen ook de vaste tarieven met de markt mee. Deze liggen momenteel al vrij hoog, als je het vergelijkt met de tarieven in 2020. Maar zijn alsnog lager dan de variabele tarieven die je vanaf juli gaat betalen.

Je kan de tarieven vast zetten voor een periode van drie of vier jaar. Dit scheelt je weer elk jaar vergelijken. Maar dit bevelen we niet aan. Want zijn de prijsontwikkelingen voor de energiemarkt volgend jaar weer gunstiger, dan zit jij nog aan die hoge tarieven vast.

Stap daarom over naar een 1-jarig contract bij een goedkope energieleverancier. Dan zit je voorlopig goed met lagere tarieven.

Eerder overstappen met een vast contract

Loopt je contract binnen drie maanden af? Dan kan je nu al de huidige energietarieven vastzetten en laten ingaan wanneer je contract eindigt. Bij de meeste leveranciers kan je het contract al aanvragen en als startdatum je huidige einddatum noteren.

2. Kies voor lage energietarieven

Laat je niet misleiden door de vele energie aanbiedingen met toffe cadeau’s of hoge cashbacks. Uiteindelijk is de prijs bepalend voor een lage energierekening.

Een cadeau is handig meegenomen als je dat cadeau toevallig nodig hebt, maar als je wilt besparen op je energierekening raden we dit niet aan. Want helaas zien we dat aanbiedingen met toffe cadeaus vaak met hogere energietarieven worden aangeboden, om de cadeauwaarde te compenseren.

3. Vergelijk energieleveranciers op basis van jouw verbruik

Leveranciers mogen op zekere hoogte zelf hun levertarieven betalen. We zien daarom veel verschillen tussen de energietarieven.

Je vindt het goedkoopste contract door energietarieven van energieleveranciers te vergelijken op basis van jouw verbruik en postcode met een eventuele welkomstkorting. De goedkoopste contracten zijn daarom ook lage tarieven inclusief een hoge cashback.