Welke energieleverancier betaalt een opzegboete De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt, voor de einddatum van je contract. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke energieleverancier een opzegboete voor je betaalt.


Energiecontract beëindigen voor de einddatum?
Bij welke energieleverancier betaal ik een opzegboete?
Ieder jaar overstappen zonder opzegboete
Overstappen van energieleverancier
Stap over zonder opzegboete

Energiecontract beëindigen voor de einddatum?

Wanneer je een energiecontract afsluit voor 1 jaar of meer en deze vroegtijdig wil beëindigen kan dit extra kosten met zich meebrengen. Hoe zit dat?

Energieleveranciers mogen een een opzegboete in rekening brengen aan consumenten wanneer:

  1. Je het energiecontract beeindigd vóór de einddatum die in het contract staat en;
  2. In de algemene voorwaarden van je energieleverancier staat opgenomen dat een opzegvergoeding in rekening kan worden gebracht

De hoogte van de opzegboete voor gas en stroom is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en niet door de energieleveranciers zelf. De maximale hoogte van de opzegboete voor gas en stroom samen is €250,-. Per energie product geldt een maximale opzegboete van €125,-

ContractduurLooptijd contractMaximale opzegboete
per energie product
1 jaar vastMinder dan 1 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vastMinder dan 1,5 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vast1,5 tot 2 jaar€ 75,-
2,3 of 5 jaar vast2 tot 2,5 jaar€ 100,-
2,3 of 5 jaar vastMeer dan 2,5 jaar€ 125,-

Bij welke energieleverancier betaal ik een opzegboete?

Als consument wil je natuurlijk weten welke energieleverancier ieder jaar het goedkoopst is. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wil overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen.

Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier zonder vervelende kosten achteraf.

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee of het gaat om een opzegvergoeding voor twee producten: gas en stroom.

Welke energieleverancier de opzegboete betaalt zie je in onderstaand overzicht.


EnergieleverancierHoogte opzegvergoedingVoorwaarden
EngieMaximaal €75,- per productMinimaal een tweejarig contract
EnergieDirectMaximaal €250,-Overstap naar een meerjarig contract en indien voldaan is aan de voorwaarden
EssentMaximaal €250,-Bij minimaal een tweejarig contract en voldoening aan de voorwaarden
NLEMaximaal €125,- per productBij een driejarig of vijfjarig contract en voldoening aan de voorwaarden
QurrentMaximaal €125,- per productBij overstap naar een driejarig contract en voldoening aan de voorwaarden.
NuonMaximaal €125,- per productAfhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding is
OxxioMaximaal € 125,- per productBij driejarige contracten en overstap aan de deur
Delta
pure-energieGeen vergoeding
Greenchoice
Budget EnergieMaximaal € 125,- per productContract moet afgesloten zijn via Mediamarkt
VandebronGeen vergoeding
PowerpeersGeen vergoeding

Ieder jaar overstappen zonder opzegboete

Consumenten die te maken krijgen met een opzegboete hebben vaak een meerjarig energiecontract van 2,3 of 5 jaar en willen niet hun hele contractperiode uitzitten. Kies je voor een 1-jarig contract? Dan heb je het probleem met een overstapboete meestal niet. De kans is namelijk klein dat je binnen een jaar meteen weer wil overstappen naar een andere leverancier, omdat je dan mogelijk je welkomstkorting of cashback misloopt.

Wij adviseren om te kiezen voor de beste persoonlijke energiedeal met een 1-jarig vast contract en lage energietarieven. Daarbij is de kans het kleinst dat je binnen een jaar meteen weer wil overstappen, loop je het minste risico op een opzegboete en kun je bij veel energieleveranciers ook profiteren van een welkomstkorting of cashback.

Overstappen van energieleverancier

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je wil overstappen van energieleverancier. Maar besparen op je energiekosten is waarschijnlijk de belangrijkste reden. Zit je al een tijd bij je huidige energieleverancier? Dan is de kans groot dat de energietarieven bij andere energieleveranciers simpelweg lager zijn dan bij je huidige leverancier. Ook komen energieleveranciers regelmatig met nieuwe energie aanbiedingen. Met een welkomstkorting kan je energierekening op jaarbasis enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen. Of misschien ga je verhuizen en wil je om die reden overstappen.

De energietarieven die je als consument voor gas en stroom betaalt verschillen sterk tussen energieleveranciers. Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers, tegen een bepaalde prijs. Deze prijs is van allerlei factoren afhankelijk, zoals de olieprijs en gasprijs. Iedere week veranderen de energietarieven voor nieuwe klanten. En twee keer per jaar wijzigen de variabele energietarieven: op 1 januari en op 1 juli.

Stap over zonder opzegboete

Overstappen naar een goedkope energieleverancier is zo eenvoudig en zo geregeld met de overstapservice. De energieleveranciers regelen namelijk de overstap voor je. Jij hoeft je alleen de vergelijking te maken en je gegevens online in te vullen. Het maakt bovendien niet uit of je overstapt met een éénjarig of een meerjarig contract. Maar wanneer je vroegtijdig overstapt van energieleverancier met een meerjarig contract let er dan wel op welke energieleverancier je opzegboete vergoedt.