opzegboete energieleveranciers

De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt, voor de einddatum van je contract. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke energieleverancier een opzegboete voor je betaalt.

Laatste update: 25-02-2020


Energiecontract beëindigen voor de einddatum?

Wanneer je een energiecontract afsluit voor één jaar of meer en deze vroegtijdig wil beëindigen kan dit extra kosten met zich meebrengen. Hoe zit dat?

Energieleveranciers mogen een een opzegboete in rekening brengen aan consumenten wanneer:

  1. Je het energiecontract beeindigd vóór de einddatum die in het contract staat en;
  2. In de algemene voorwaarden van je energieleverancier staat opgenomen dat een opzegvergoeding in rekening kan worden gebracht

De hoogte van de opzegboete voor gas en stroom is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en niet door de energieleveranciers zelf. De maximale hoogte van de opzegboete voor gas en stroom samen is €250,-. Per energie product geldt een maximale opzegboete van €125,-

ContractduurLooptijd contractMaximale opzegboete per product
1 jaar vastMinder dan 1 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vastMinder dan 1,5 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vast1,5 tot 2 jaar€ 75,-
2,3 of 5 jaar vast2 tot 2,5 jaar€ 100,-
2,3 of 5 jaar vastMeer dan 2,5 jaar€ 125,-

Bij welke energieleverancier betaal ik een opzegboete?

Als consument wil je natuurlijk weten welke energieleverancier ieder jaar het goedkoopst is. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wil overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen.

Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier zonder vervelende kosten achteraf.

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee of het gaat om een opzegvergoeding voor twee producten: gas en stroom.

Welke energieleverancier de opzegboete betaalt zie je in onderstaand overzicht.

Hoogte opzegvergoeding per leverancier

EnergieleverancierHoogte opzegvergoedingVoorwaarden
NuonMaximaal €125,- per productAfhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding isNaar Nuon
EssentMaximaal €250,-Bij minimaal een tweejarig contract en voldoening aan de voorwaardenNaar Essent
EngieMaximaal €125,- per productBij een energiecontract met gas én stroomNaar Eneco
OxxioMaximaal €125,- per productMinimaal een driejarig contractNaar Oxxio
EnergieDirectMaximaal €250,-Overstap naar een meerjarig contract en indien voldaan is aan de voorwaardenNaar Energiedirect
Budget EnergieMaximaal € 125,- per productContract moet afgesloten zijn via MediamarktNaar Budget Energie
EngieMaximaal €75,- per productMinimaal een tweejarig contractNaar Engie
NLEMaximaal €125,- per productBij een driejarig of vijfjarig contract en voldoening aan de voorwaardenNaar NLE
VandebronGeen vergoeding-Naar Vandebron
pure-energieGeen vergoeding-Naar Pure Energie
PowerpeersGeen vergoeding-Naar Powerpeers
Delta--Naar Delta

Ieder jaar overstappen zonder opzegboete

Consumenten die te maken krijgen met een opzegboete hebben vaak een meerjarig energiecontract van 2,3 of 5 jaar en willen niet hun hele contractperiode uitzitten. Kies je voor een 1-jarig contract? Dan heb je het probleem met een overstapboete meestal niet. De kans is namelijk klein dat je binnen een jaar meteen weer wil overstappen naar een andere leverancier, omdat je dan mogelijk je welkomstkorting of cashback misloopt.

Wij adviseren om te kiezen voor de beste persoonlijke energiedeal met een 1-jarig vast contract en lage energietarieven. Daarbij is de kans het kleinst dat je binnen een jaar meteen weer wil overstappen, loop je het minste risico op een opzegboete en kun je bij veel energieleveranciers ook profiteren van een welkomstkorting of cashback.

Overstappen van energieleverancier

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je wil overstappen van energieleverancier. Maar besparen op je energiekosten is waarschijnlijk de belangrijkste reden. Zit je al een tijd bij je huidige energieleverancier? Dan is de kans groot dat de energietarieven bij andere energieleveranciers simpelweg lager zijn dan bij je huidige leverancier. Ook komen energieleveranciers regelmatig met nieuwe energie aanbiedingen. Met een welkomstkorting kan je energierekening op jaarbasis enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen. Of misschien ga je verhuizen en wil je om die reden overstappen.

De energietarieven die je als consument voor gas en stroom betaalt verschillen sterk tussen energieleveranciers. Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers, tegen een bepaalde prijs. Deze prijs is van allerlei factoren afhankelijk, zoals de olieprijs en gasprijs. Iedere week veranderen de energietarieven voor nieuwe klanten. En twee keer per jaar wijzigen de variabele energietarieven: op 1 januari en op 1 juli.