opzegboete energieleveranciers

De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract opzegt voor de einddatum van je contract. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke leverancier een opzegboete voor je betaalt. Maar ook hoe je juist overstapt zonder boete.

Laatste update: 09-03-2021


Energiecontract opzeggen voor de einddatum?

Wanneer je een energiecontract afsluit voor één jaar of meer en deze vroegtijdig wilt beëindigen, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Hoe zit dat?

Energieleveranciers mogen een opzegboete in rekening brengen aan consumenten wanneer:

  1. Je het energiecontract beëindigt vóór de einddatum die in het contract staat en;
  2. In de algemene voorwaarden van je energieleverancier staat opgenomen dat een opzegvergoeding in rekening kan worden gebracht.

De hoogte van de opzegboete is afhankelijk van hoelang jouw energiecontract nog doorloopt. Met een maximale hoogte van € 250,- voor gas en stroom samen. Voor bijvoorbeeld alleen gas of stroom betaal je maximaal € 125,- per product.

De hoogtes van de opzegboetes zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt, en niet door de energieleveranciers zelf. Heb je een welkomstcadeau ontvangen bij je overstap? Houd er dan rekening mee dat er een gedeelte van je welkomstcadeau kan worden teruggevorderd.

Maximale opzegboete bij overstappen energie:

Contractduur Looptijd contract Maximale opzegboete per product
1 jaar vast Minder dan 1 jaar € 50,-
2,3 of 5 jaar vast Minder dan 1,5 jaar € 50,-
2,3 of 5 jaar vast 1,5 tot 2 jaar € 75,-
2,3 of 5 jaar vast 2 tot 2,5 jaar € 100,-
2,3 of 5 jaar vast Meer dan 2,5 jaar € 125,-

Welke energieleverancier betaalt mijn opzegvergoeding?

Als consument wil je natuurlijk ieder jaar weten welke leverancier de goedkoopste energieleverancier is. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wilt overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen. Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor jou betalen.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee dat je de opzegvergoeding ontvangt per product, dus gas en/of stroom.

Wanneer wordt een opzegboete vergoed?

De opzegvergoeding wordt bijna alleen vergoed als je een meerjarig contract aangaat. Vaak voor minstens drie jaar. Ook stellen veel leveranciers de voorwaarde dat de boete niet wordt vergoed met een online energie aanbieding. Terwijl de boete in de meeste gevallen wel wordt betaald wanneer je telefonisch of persoonlijk bent benaderd voor een meerjarig contract.

Toch ben je voordeliger uit als je voor een online aanbieding gaat. Daarom is ons advies altijd om te wachten met overstappen tot je in de switchtermijn zit. Om vervolgens zonder boete over te stappen met een voordelige energie aanbieding.

Hoogte opzegvergoeding per energieleverancier:

Wil je toch graag van je energiecontract af? Welke energieleverancier de opzegboete betaalt zie je in onderstaand overzicht.

EnergieleverancierHoogte opzegvergoeding Voorwaarden
NuonMaximaal €125,- per product Niet geldig op voordelige online aanbiedingen en alleen geldig bij een meerjarig contract wanneer opgenomen in de actievoorwaarden. Naar Vattenfall
EssentMaximaal €125,- per product Niet geldig op voordelige online aanbiedingen en alleen geldig bij een meerjarig contract wanneer opgenomen in de actievoorwaarden. Naar Essent
EngieMaximaal €125,- per product Bij minimaal een driejarig energiecontract met gas én stroomNaar Eneco
OxxioGeen vergoeding -Naar Oxxio
EnergieDirectMaximaal €250,- Niet geldig op online aanbiedingen en alleen geldig bij een meerjarig contract wanneer telefonisch of persoonlijk benaderd. Naar Energiedirect
Budget EnergieGeen vergoeding-Naar Budget Energie
EngieMaximaal € 125,- per product met een maximum van € 250,-. Niet geldig op voordelige online aanbiedingen en alleen geldig bij een contract van 3 jaar of langer.Naar Engie
NLEGeen vergoeding-Naar NLE
VandebronGeen vergoeding -Naar Vandebron
pure-energieGeen vergoeding -Naar Pure Energie
PowerpeersGeen vergoeding -Naar Powerpeers
DeltaGeen vergoeding-Naar Delta

Overstappen energieleverancier zonder boete

Wil je geld besparen met een mooie energie aanbieding? Dan is het juist aan te raden om te wachten met overstappen. Contracten waarbij overstapboetes worden vergoed zijn vaak minder voordelig.

Je gaat meerjarige contracten aan met minder voordelige tarieven. Want vaak kan je niet kiezen voor de meest voordelige online energie aanbieding met een 1-jarig contract. En dit zijn nou juist de lage energietarieven waarmee je jaarlijks veel geld bespaart.

Wacht daarom tot je in de switchtermijn van de leverancier zit.

Energie switchtermijn
Ook wanneer de einddatum van je contract nog niet is verlopen, kan je al overstappen van energieleverancier zonder boete. Je stapt dan in de zogenoemde ‘switchtermijn’ over.

Binnen deze termijn meld je je al aan voor een nieuw contract, die pas ingaat op de einddatum van je huidige contract. Je zegt hiermee je contract niet eerder op en kan toch profiteren van die ene mooie aanbieding die nu loopt.

Belangrijk hierbij is dat je in het aanmeldformulier als startdatum de einddatum van je huidige contract invult.

De switchtermijn is afhankelijk van de einddatum van je huidige contract en naar welke leverancier je overstapt. Naar de meeste leveranciers kan je al drie maanden voor de einddatum overstappen.

Waarom overstappen van energieleverancier?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je wilt overstappen van energieleverancier. Maar besparen op je energiekosten is waarschijnlijk de belangrijkste reden.

Zit je al een tijd bij je huidige energieleverancier? Dan is de kans groot dat de energietarieven bij andere energieleveranciers simpelweg lager zijn dan bij je huidige leverancier.

Ook komen energieleveranciers regelmatig met nieuwe energie aanbiedingen. Met een welkomstkorting kan je energierekening op jaarbasis enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen. Of misschien ga je verhuizen en wil je om die reden overstappen.

De energietarieven die je als consument voor gas en stroom betaalt verschillen sterk tussen energieleveranciers. Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers, tegen een bepaalde prijs. Deze prijs is van allerlei factoren afhankelijk, zoals de olieprijs en gasprijs. Iedere week veranderen de energietarieven voor nieuwe klanten. En twee keer per jaar wijzigen de variabele energietarieven: op 1 januari en op 1 juli.

Vergelijk energie aanbieders: