opzegboete energieleveranciers

De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt, voor de einddatum van je contract. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke energieleverancier een opzegboete voor je betaalt.

Laatste update: 18-05-2020


Energiecontract opzeggen voor de einddatum?

Wanneer je een energiecontract afsluit voor één jaar of meer en deze vroegtijdig wilt beëindigen, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Hoe zit dat?

Energieleveranciers mogen een opzegboete in rekening brengen aan consumenten wanneer:

  1. Je het energiecontract beëindigt vóór de einddatum die in het contract staat en;
  2. In de algemene voorwaarden van je energieleverancier staat opgenomen dat een opzegvergoeding in rekening kan worden gebracht

De hoogte van de opzegboete is afhankelijk van hoelang jouw energiecontract nog doorloopt. Met een maximale hoogte van € 250,- voor gas en stroom samen. Voor bijvoorbeeld alleen gas of stroom betaal je maximaal € 125,- per product.
De bedragen van de opzegboete zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt, en niet door de energieleveranciers zelf. Heb je een welkomstcadeau ontvangen bij je overstap? Houd er dan rekening mee dat er een gedeelte van je welkomstcadeau kan worden teruggevorderd.

Maximale opzegboete bij overstappen energie:

ContractduurLooptijd contractMaximale opzegboete per product
1 jaar vastMinder dan 1 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vastMinder dan 1,5 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vast1,5 tot 2 jaar€ 75,-
2,3 of 5 jaar vast2 tot 2,5 jaar€ 100,-
2,3 of 5 jaar vastMeer dan 2,5 jaar€ 125,-

Welke energieleverancier betaalt mijn opzegvergoeding?

Als consument wil je natuurlijk ieder jaar weten welke leverancier de goedkoopste energieleverancier is. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wilt overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen.

Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor jou betalen. Zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier zonder vervelende kosten achteraf.

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee dat je de opzegvergoeding ontvangt per product, dus gas en/of stroom.

De opzegvergoeding wordt vaak niet betaald wanneer een energiecontract online wordt afgesloten. Terwijl de boete in de meeste gevallen wel wordt betaald wanneer je telefonisch of persoonlijk bent benaderd voor een meerjarig contract. Toch ben je voordeliger uit als je voor een online aanbieding gaat.

Welke energieleverancier de opzegboete betaalt zie je in onderstaand overzicht.

Hoogte opzegvergoeding per energieleverancier:

EnergieleverancierHoogte opzegvergoedingVoorwaarden
NuonMaximaal €125,- per productNiet geldig op voordelige online aanbiedingen en alleen geldig bij een meerjarig contract wanneer opgenomen in de actievoorwaarden.Naar Vattenfall
EssentMaximaal €125,- per productNiet geldig op voordelige online aanbiedingen en alleen geldig bij een meerjarig contract wanneer opgenomen in de actievoorwaarden.Naar Essent
EngieMaximaal €125,- per productBij minimaal een driejarig energiecontract met gas én stroomNaar Eneco
OxxioGeen vergoeding-Naar Oxxio
EnergieDirectMaximaal €250,-Niet geldig op online aanbiedingen en alleen geldig bij een meerjarig contract wanneer telefonisch of persoonlijk benaderd.Naar Energiedirect
Budget EnergieGeen vergoeding-Naar Budget Energie
EngieMaximaal €75,- per productBij minimaal een tweejarig contract voor bepaalde tijd.Naar Engie
NLEGeen vergoeding-Naar NLE
VandebronGeen vergoeding-Naar Vandebron
pure-energieGeen vergoeding-Naar Pure Energie
PowerpeersGeen vergoeding-Naar Powerpeers
DeltaGeen vergoeding-Naar Delta

Kan ik ieder jaar overstappen van energieleverancier zonder boete?

Consumenten die te maken krijgen met een opzegboete hebben vaak een meerjarig energiecontract van 2,3 of 5 jaar en willen niet hun hele contractperiode uitzitten. Heb je een 1-jarig contract? Dan kan je het beste wachten tot het einde van je contractdatum. Let daarbij wel op de opzegtermijn van 30 dagen.

Wil je overstappen van energieleverancier? Dan adviseren we je om ook te kiezen voor een 1-jarig contract. Hiermee ben je een jaar lang verzekerd van vaste en lage energietarieven. Daarbij is de kans het kleinst dat je binnen een jaar wilt overstappen en je een opzegboete moet betalen. Bovendien profiteer je met elk jaar overstappen opnieuw van een welkomstcadeau of cashback.

Waarom overstappen van energieleverancier?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je wilt overstappen van energieleverancier. Maar besparen op je energiekosten is waarschijnlijk de belangrijkste reden. Zit je al een tijd bij je huidige energieleverancier? Dan is de kans groot dat de energietarieven bij andere energieleveranciers simpelweg lager zijn dan bij je huidige leverancier. Ook komen energieleveranciers regelmatig met nieuwe energie aanbiedingen. Met een welkomstkorting kan je energierekening op jaarbasis enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen. Of misschien ga je verhuizen en wil je om die reden overstappen.

De energietarieven die je als consument voor gas en stroom betaalt verschillen sterk tussen energieleveranciers. Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers, tegen een bepaalde prijs. Deze prijs is van allerlei factoren afhankelijk, zoals de olieprijs en gasprijs. Iedere week veranderen de energietarieven voor nieuwe klanten. En twee keer per jaar wijzigen de variabele energietarieven: op 1 januari en op 1 juli.

Vergelijk energie aanbieders: