Welke energieleverancier betaalt een opzegboete De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract vroegtijdig opzegt, voor de einddatum van je contract. Enkele energieleveranciers betalen deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal. Wij zochten uit welke energieleverancier een opzegboete voor je betaalt.


Je energiecontract beëindigen voor de einddatum
Overstappen van energieleverancier
Bij welke energieleverancier betaal ik een opzegboete?
Ieder jaar overstappen zonder opzegboete
Voorkom een opzegboete bij je overstap

Je energiecontract beëindigen voor de einddatum

Wanneer je een energiecontract afsluit voor 1 jaar of meer en deze vroegtijdig wil beëindigen kan dit extra kosten met zich meebrengen. Hoe zit dat?

Energieleveranciers mogen een een opzegboete in rekening brengen aan consumenten wanneer:

  1. Je het energiecontract beeindigd vóór de einddatum die in het contract staat en;
  2. In de algemene voorwaarden van je energieleverancier staat opgenomen dat een opzegvergoeding in rekening kan worden gebracht

De hoogte van de opzegboete voor gas en stroom is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en niet door de energieleveranciers zelf. De maximale hoogte van de opzegboete voor gas en stroom samen is €250,-. Per energie product geldt een maximale opzegboete van €125,-

Hoe hoog de opzegboete is bij je huidige energieleverancier, wordt bepaald door de openstaande contractduur. Ben je van plan over te stappen van energieleverancier? Bekijk dan eerst of je mogelijk een opzegboete moet betalen aan de hand van je contractduur en het soort energiecontract dat je hebt. De hoogte van de opzegboete, vastgesteld door de ACM, hebben we in de tabel hieronder voor je op een rijtje gezet.


ContractduurLooptijd contractMaximale opzegboete
per energie product
1 jaar vastMinder dan 1 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vastMinder dan 1,5 jaar€ 50,-
2,3 of 5 jaar vast1,5 tot 2 jaar€ 75,-
2,3 of 5 jaar vast2 tot 2,5 jaar€ 100,-
2,3 of 5 jaar vastMeer dan 2,5 jaar€ 125,-

Let op: Je energieleverancier mag deze opzegboete per energie product vragen. Stop je met zowel gas als stroom afnemen? Dan kan je maximaal het dubbele van de bovenstaande bedragen worden opgelegd: in totaal € 250,-.

Overstappen van energieleverancier

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je als consument wil overstappen van energieleverancier. Zit je al een tijd bij je huidige energieleveranciier? Dan is de kans groot dat de energie tarieven bij andere energieleveranciers simpelweg lager zijn dan bij je huidige leverancier. Ook komen energieleveranciers regelmatig met nieuwe energie aanbiedingen. Met een welkomstkorting kan je energierekening op jaarbasis enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen. Of misschien ga je verhuizen en wil je om die reden overstappen.

De energietarieven die je als consument voor gas en stroom betaalt schommelen heen en weer tussen energieleveranciers. Ieder jaar wordt energie ingekocht door de energieleveranciers, tegen een bepaalde prijs. Deze prijs is van allerlei factoren afhankelijk, zoals de olieprijs en gasprijs. Iedere week veranderen de energietarieven voor nieuwe klanten. En twee keer per jaar wijzigen de variabele energietarieven: op 1 januari en op 1 juli.

Bij welke energieleverancier betaal ik een opzegboete?

Als consument wil je natuurlijk ieder jaar bij de voordeligste energieleverancier zitten. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wil overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen.

Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen zodat je makkelijk kan overstappen naar een andere energieleverancier zonder vervelende kosten achteraf.

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee of het gaat om een opzegvergoeding voor twee producten: gas en elektriciteit.

Welke energieleverancier de opzegboete betaalt vind je in de onderstaande tabel.


EnergieleverancierHoogte opzegvergoedingVoorwaarden
EngieMaximaal €75,- per productMinimaal een tweejarig contract
EnergieDirectMaximaal €250,-Overstap naar een meerjarig contract en indien voldaan is aan de voorwaarden
E.OnMaximaal €250,-Alleen bij overstap volgens de productvoorwaarden
EssentMaximaal €250,-Bij minimaal een tweejarig contract en voldoening aan de voorwaarden
NLEMaximaal €125,- per productBij een driejarig of vijfjarig contract en voldoening aan de voorwaarden
QurrentMaximaal €125,- per productBij overstap naar een driejarig contract en voldoening aan de voorwaarden.
NuonMaximaal €125,- per productAfhankelijk van contractduur hoe hoog de vergoeding is
OxxioMaximaal € 125,- per productBij driejarige contracten en overstap aan de deur
Delta
pure-energie
Greenchoice

Ieder jaar overstappen zonder opzegboete

De opzegboete wordt vooral opgelegd aan consumenten die een meerjarig energiecontract hebben van 2,3 of 5 jaar en tijdens hun contractperiode willen overstappen. Kies je voor een 1-jarige contract? Dan heb je het probleem met een overstapboete meestal niet. De kans is namelijk klein dat je binnen een jaar meteen weer wil overstappen naar een andere leverancier.

Wij adviseren om te kiezen voor de beste persoonlijke energiedeal met een 1-jarig vast contract. Daarbij is de kans het kleinst dat je al binnen een jaar meteen wil overstappen en loop je het minste risico op een opzegboete.

Voorkom een opzegboete bij je overstap

Overstappen naar een andere energieleveranciers is zo eenvoudig en zo geregeld met de overstapservice. De energieleveranciers regelen namelijk de overstap voor je. Jij hoeft je alleen de vergelijking te maken en je gegevens online in te vullen. Het maakt bovendien niet uit of je overstapt met een éénjarig of een meerjarig contract. Maar wanneer je vroegtijdig overstapt van energieleverancier met een meerjarig contract let er dan wel op welke energieleverancier je opzegboete vergoedt.