Ga je verhuizen of ben je net verhuist, of wil je simpwelweg meer geld besparen? Dan zul je een nieuwe energieleverancier moeten zoeken. Door het ruime aanbod aan energieleveranciers in Nederland kan het soms lastig zijn een keuze te maken. Waar moet je nou op letten met een nieuwe energieleverancier regelen en hoe vindt je een nieuwe energieleverancier die bij je past? Wij leggen het je uit en geven je enkele tips.

Nieuwe energieleverancier zoeken
Nieuwe energieleverancier bij verhuizing

Nieuwe energieleverancier zoeken

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Breng dan eerst in kaart wat je energieverbruik is. Je energieverbruik vind je terug op je energierekening. Heb je nog niet eerder een energieleverancier gehad? Maak dan een schatting van je verbuik.

Bekijk vervolgens wat je belangrijk vindt aan een energieleverancier. Moet je energieleverancier zich inzetten voor een duurzaam milieu en de groenste zijn? Of ben je vooral geïnteresseerd in de prijs en wil je juist weten wie de goedkoopste energieleverancier is?

De goedkoopste energieleverancier kiezen

Als prijs voor jou het belangrijkste is, dan ben je op zoek naar de energieleverancier die het goedkoopst is. Wie de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie hangt in sterke mate af van je verbruik. Bekijk daarom wat je jaarlijks aan m3 gas en kWh stroom verbruikt. Weet je je verbruik niet? Maak dan een schatting op basis van de samenstelling van je huishouden. De goedkoopste energieleverancier heeft naast lage energietarieven vaak ook een aantrekkelijke welkomstkorting.

Wanneer je weinig gas verbruikt kan een energieleverancier met lage stroomtarieven voordeliger zijn. Aan de andere kant kan het voordeliger zijn om een energieleverancier met lagere gastarieven te kiezen als je veel gas verbruikt.

De groenste energieleverancier kiezen

Wil je een energieleverancier kiezen op basis van duurzaamheid? Bekijk dan welke energieleverancier het groenst is. Hoewel groene energie over het algemeen iets duurder is, bieden ook groene energieleveranciers lage energietarieven en mooie welkomstkortingen.

De groenste energieleveranciers van Nederland, Qurrent en Pure Energie leveren 100% groene stroom van Nederlandse bodem. Ook krijg je korting op energie besparende middelen zoals warmtepompen, en heb je de mogelijkheid om te investeren in een windmolenpark.

Klantbeoordeling Pure Energie: 8.4

100% groen uit Nederland
Kies van welke windmolen je energie krijgt
Investeert in Windparken

Klantbeoordeling Qurrent: 7.9

100% groene stroom
Korting op energie besparende middelen
Investeert in Zonneparken

Terug naar boven

Nieuwe energieleverancier bij verhuizing

Ga je voor het eerst uit huis en een woning huren of kopen, dan zul je een energieleverancier moeten zoeken. Wanneer je een woning huurt zit in veel gevallen gas en stroom hierbij inbegrepen, maar niet altijd. Wanneer je een woning koopt zul je altijd zelf je energie moeten regelen.

Spoedaanvraag energie regelen

Het is raadzaam om dit tijdig te doen en een energie contract grofweg 14 dagen voor je verhuizing aan te vragen. Wanneer je namelijk geen energieleverancier hebt geregeld zal de netbeheerder je een brief sturen dat je deze met spoed moet regelen, anders wordt je van het energienetwerk afgesloten. Om weer terug aangesloten te worden kan aardig in de kosten lopen.

Heb je onverhoopt toch een brief hebben ontvangen van je netbeheerder? Dan raden we je aan om zo snel mogelijk te checken welke energieleverancier bij jou past.

Neem, zodra je online een energieleverancier hebt gekozen en een contract hebt aangevraagd contact op met de klantenservice van de energieleverancier. Zij kunnen je een spoedaanvraag formulier toesturen per mail.

Print deze uit en stuur ondertekend terug. Waarvoor is het spoedaanvraag formulier? In het formulier zie je af van de wettelijke 14 dagen bedenktijd en kan de energieleverancier direct aangeven bij de netbeheerder dat zij de energielevering op zich nemen. Zo voorkom je dat je afgesloten wordt van energie.

bekijk hier de groenste energieleverancier
bekijk hier de goedkoopste energieleverancier

Verhuizen naar nieuwbouw woning

Ga je verhuizen naar een nieuwbouw woning? Dan is deze vaak een stuk energievriendelijker. Bij nieuwere woningen is het energielabel vaak beter dan bij oude huizen. Dit hoeft niet te betekenen dat je enorm veel verbruikt bij een oud huis met een minder energie label, het hangt alsnog af van hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt.

Het helpt echter wel dat huizen met een beter energielabel de warmte beter binnen houden. Ook heb je misschien zonnepanelen op je nieuwe woning, waarmee je zelf stroom opwekt. De kans is dus groot dat je met een beter energielabel minder energie verbruikt dan bij je vorige woning. In dit geval zou je de energiekosten lager in kunnen schatten waardoor dat je maandelijks minder geld kwijt bent. Zo kun je overstappen naar een goedkopere energieleverancier.

Je oude woning nog niet verkocht?

Heb je je nieuwe droomhuis gevonden? Maar is je oude woning nog niet verkocht? Dan zal er ook bij je oude woning energie moeten worden geleverd. Dit is cruciaal om in de periode van vorst te voorkomen dat de leidingen kapotvriezen. Om de leidingen verwarmt te houden heeft je CV-ketel stroom nodig om aan te staan en gas om het water te verwarmen.

Bovendien wil je voorkomen dat potentiële kopers zich opnieuw moeten laten aansluiten op het energienet vanwege de hoge kosten en wil je garant kunnen staan voor het vorstvrij houden van de woning.

Om gedoe te voorkomen is het slim bij je energieleverancier aangeven dat je twee woningen hebt en dat je in slechts één woning woont. Hierdoor weet de energieleverancier dat er nagenoeg geen energie verbruikt wordt in het ene huis waardoor het termijnbedrag voor die woning fors verlaagd kan worden. In het geval je in deze situatie komt raden we aan om voor het huis waar je niet woont een energieleverancier te nemen die het laagste vastrecht in rekening brengt. Zo houd je de kosten voor het vorstvrij houden zo laag mogelijk.

Geef binnen 7 dagen je meterstanden door

Als je verhuist is het van belang dat je de meterstanden binnen 7 werkdagen aan je energieleverancier doorgeeft. Dit is van belang voor een correcte afrekening met de netbeheerder en je oude energieleverancier.

Heb je een slimme meter in huis? Dan hoef je de meterstanden niet zelf door te geven en gebeurt dit automatisch. Controleer nog wel voor de zekerheid of deze meterstanden kloppen met het door jou ondertekende formulier met de vorige bewoners.

Terug naar boven