Het komt wel eens voor dat je toe bent aan een nieuwe energieleverancier. Dit kan als reden hebben dat je een huis hebt gekocht, gaat verhuizen, voor het eerst uit huis gaat, simpelweg minder voor energie wilt betalen of een slechte ervaring met je huidige energieleverancier hebt.

Door het ruime aanbod aan energieleveranciers in Nederland kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Het is dan wel zo dat er genoeg keus is en voor ieder wat wils.

nieuwe energieleverancier zoeken
wanneer energie regelen
nieuwe energieleverancier bij verhuizing
nieuwe energieleverancier zonder borg


Een nieuwe energieleverancier zoeken

Om een nieuwe energieleverancier te zoeken moet je eerst in kaart brengen wat je energie verbruik is en waar je behoeftes liggen. Het kan namelijk zo zijn dat jij het heel belangrijk vind dat je energieleverancier kiest die zich inzet voor een schoner milieu, of juist een die de aller goedkoopste prijs aanbiedt.

Een duurzame energieleverancier kiezen

In het geval dat milieu voor je belangrijk is, kan je groene energie afnemen bij een energieleverancier. Vele bieden je de keuze tussen grijs of groen, andere bieden zelfs alleen groene energie aan. Energieleveranciers zoals Qurrent bieden bijvoorbeeld kortingen op energie besparende middelen zoals warmtepompen en geven je de mogelijkheid om te investeren in een windmolenpark. Bij Pure Energie wordt bijvoorbeeld stroom voor 100% opgewekt van Nederlandse windmolens en kan je zelf kiezen van welke windmolen jij je stroom geleverd krijgt.

Klantbeoordeling Pure Energie: 8.4
100% groen uit Nederland
Kies van welke windmolen je energie krijgt
Investeert in Nederlandse Windparken
Klantbeoordeling Qurrent: 7.9
100% groene stroom
Korting op energie besparende middelen
Investeert in Zonneparken


De goedkoopste energieleverancier kiezen

Als prijs voor jou het belangrijkste is, dan is het van belang dat je in kaart brengt wat je jaarlijks aan m3 gas en kWh stroom verbruikt. Zodra je dit weet kan je het verbruik, net als je postcode, invoeren in onze energie vergelijker. Het is namelijk zo dat de goedkoopste energieleverancier kan afhangen van je verbruik. Als je weinig gas verbruikt kan een energieleverancier met lage stroomtarieven voordeliger zijn. Aan de andere kant kan het voordeliger zijn om een energieleverancier met lagere gastarieven te kiezen als je veel gas verbruikt.

vergelijk hier alle energietarieven

Terug naar boven


Wanneer moet je energie regelen?

Het kan zo zijn dat je voor het eerst uit huis gaat en een woning gaat huren. In veel gevallen zit gas en stroom hierbij inbegrepen, maar dat is niet in alle gevallen zo. Wanneer je een woning huurt kan het zomaar zijn dat je zelf je eigen energie moet regelen. Het is raadzaam om dit tijdig te doen en een energie contract grofweg 14 dagen voor je verhuizing aan te vragen. Wanneer je namelijk geen energieleverancier hebt geregeld zal de netbeheerder je een brief sturen dat je deze met spoed moet regelen, anders wordt je van het energienetwerk afgesloten. Om weer terug aangesloten te worden kunnen de kosten oplopen tot in de duizenden euro’s.

Een spoedaanvraag voor energie regelen om afsluiten te voorkomen

Mocht je een brief hebben ontvangen van je netbeheerder, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk te checken welke energieleverancier bij jou past. Zodra je online een energieleverancier gekozen hebt en een contract hebt aangevraagd moet je contact opnemen met de klantenservice. Zij kunnen je een spoedaanvraag formulier toesturen per mail, deze dien je uit te printen en ondertekent terug te mailen. In het formulier zie je af van de wettelijke 14 dagen bedenktijd en kan de energieleverancier direct aangeven bij de netbeheerder dat zij de energielevering op zich nemen. Zo voorkom je dat je afgesloten wordt van energie.

Wat als je een nieuwe woning hebt gekocht, maar de oude nog niet is verkocht

Mocht het zo zijn dat jij je nieuwe droomhuis gevonden hebt, maar je oude woning nog niet hebt verkocht. Dan zal er ook bij je oude woning energie moeten worden geleverd. Dit is cruciaal omdat in de periode van vorst de kans bestaat dat de leidingen kapotvriezen als de cv-ketel deze niet verwarmt kan houden. Om de leidingen verwarmt te houden heeft je CV-ketel stroom nodig om aan te staan en gas om het water te verwarmen.

Daar komt bij dat, zoals eerder vernoemd, het duizenden euro’s kost om een woning opnieuw aan te sluiten bij de netbeheerder. Een potentiële koper zal hier zeker niet van gediend zijn omdat je niet garant kan staan voor het vorstvrij houden van de woning. Bovendien zal er discussie ontstaan over wie de aansluitkosten moet betalen.

Om dit te voorkomen kan je bij je energieleverancier aangeven dat je twee woningen hebt en dat je in slechts één woning woont. Hierdoor weet de energieleverancier dat er nagenoeg geen energie verbruikt wordt in het ene huis waardoor het termijnbedrag voor die woning fors verlaagd kan worden. In het geval je in deze situatie komt raden we aan om voor het ene huis een energieleverancier te nemen die het laagste vastrecht in rekening brengt. Zo houd je de kosten voor het vorstvrij houden zo laag mogelijk.

Terug naar boven


Nieuwe energieleverancier bij verhuizing

Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning, kan het zo zijn dat deze een stuk energievriendelijker is dan je vorige. Bij nieuwere woningen is het energielabel vaak beter dan bij oude huizen. Dit hoeft niet te betekenen dat je enorm veel verbruikt bij een oud huis met een minder energie label, dit hangt geheel af van hoeveel gas je stookt of elektriciteit dat je verbruikt. Het helpt echter wel dat huizen met een beter energielabel de warmte beter binnen houden. De kans is dus groot dat je met een beter energielabel minder energie verbruikt dan bij je vorige woning. In dit geval zou je de energiekosten lager in kunnen schatten waardoor dat je maandelijks minder geld kwijt bent.

Binnen 7 dagen meterstanden doorgeven
Meterstanden doorgeven aan energieleverancier

Als je verhuist is het van belang dat je de meterstanden binnen 7 werkdagen aan je energieleverancier doorgeeft. Dit zodat zij de meterstanden met de netbeheerder en vorige energieleverancier kunnen communiceren voor een correcte afrekening. In sommige gevallen hoef je de meterstanden niet zelf door te geven. Wanneer je woning beschikt over een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven. Zorg er wel voor dat je zelf controleert of deze meterstanden kloppen met het door jou ondertekende formulier met de oude bewoners.

bekijk hier de groenste energieleverancier
bekijk hier de goedkoopste energieleverancier
bekijk hier de beste aanbiedingen
bekijk hier de energieleverancier met de beste kwaliteit

Terug naar boven


Nieuwe energieleverancier zonder borg

Als je van een energieleverancier een waarborgsom krijgt opgelegd, houdt dit meestal in dat je in het verleden niet aan betalingen hebt kunnen voldoen. De energieleverancier zal hierom dan ook vragen om een borg te betalen om aan te tonen dat je ditmaal wel zal voldoen aan je betaalverplichtingen. Iedere energieleverancier brengt een borg in rekening als je een verleden hebt waarin je betaalverplichtingen niet bent nagekomen.

Een nieuwe energieleverancier zonder borg is er dus helaas niet. Wel is er een groot verschil in het bedrag dat energieleveranciers in rekening brengen voor de borg. Hieronder hebben we uiteengezet welke energieleverancier de goedkoopste borg vraagt:


Borg: € 180,-
€ 97,62 p.m.

Borg: € 400,-
€ 108,62 p.m.

Borg: € 575,-
€ 94,80 p.m.

Borg: ± € 600,-
€ 102,52 p.m.

Borg: € 700,-
€ 92,82 p.m.

Borg: € 700,-
€ 105,48 p.m.

Borg: € 800,-
€ 106,35 p.m.

Borg: € 900,-
€ 108,42 p.m.

Borg: € 1000,-
€ 97,11 p.m.

De bovenstaande borgsommen zijn gebaseerd op 2 producten, namelijk gas en stroom. Neem je alleen elektriciteit af van je energieleverancier, dan is de waarborg slechts de helft bij de volgende energieleveranciers: Essent, Engie, E.on en Qurrent. De maandprijzen zijn gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 850 m3 gas.

Wat te doen bij een onterechte borg?

Het kan wel eens voorkomen dat je onterecht een borg in rekening gebracht krijgt van een energieleverancier. Dit kan gebeuren doordat je pas verhuist bent naar een adres waar iemand gewoond heeft met betalingsachterstanden. In sommige systemen wordt dit per adres geregistreerd. Het is in dat geval mogelijk om contact op te nemen met de energieleverancier waarbij jij je hebt aangemeld en aan te geven dat je een nieuwe bewoner bent. Zij kunnen je vervolgens doorsturen naar de instantie die de betalingsachterstanden registreert, als je bij deze partij je huur- of koopcontract laat zien wordt de registratie verwijderd en hoef je geen borg aan je energieleverancier te betalen.

Terug naar boven