Welke energieleverancier moet ik kiezen?

Twijfel je naar welke energieleverancier je moet overstappen? Om te bepalen welke energieleverancier het beste bij je past, hebben we enkele tips op een rij gezet om je te helpen bij je keuze. In slechts drie stappen weet je precies welke energieleverancier het goedkoopst is en de beste keuze voor jou.

Check je contractgegevens bij je huidige energieleverancier

Je hebt bij je huidige energieleverancier een contract afgesloten voor het afnemen van stroom en, tenzij je woning aangesloten is op stadsverwarming, ook voor het afnemen van gas.

Om te bepalen of je geld kunt besparen door over te stappen van energieaanbieder is het van belang dat je:

 • Inzicht hebt in je huidige energieverbruik;
 • De energiekosten bij je huidige leverancier weet.

De jaarafrekening

Aan het einde van ieder contractjaar krijg je een energienota, ofwel ‘jaarafrekening’ opgestuurd van je energieleverancier. De jaarafrekening is het bedrag dat je verschuldigd bent aan je energieleverancier op basis van het werkelijke energieverbruik over het afgelopen jaar.

Het moment waarop je de jaarafrekening ontvangt ligt ongeveer rond de datum waarop je het jaar ervoor klant bent geworden bij je leverancier.

De totaalkosten volgens de jaarrekening zijn onderverdeeld in verschillende energietarieven. Aan de hand van de jaarafrekening weet je ook of je eventueel moet bijbetalen of geld terug krijgt.

Tussentijdse termijn overzichten

Je kunt als klant naast de jaarafrekening in veel gevallen ook tussentijdse termijn overzichten ontvangen van je leverancier.

Hierop zie je in één oogopslag het termijnbedrag dat je betaalt als voorschot en daarnaast geeft het je inzicht in je energieverbruik gedurende een termijn.

Hoe vaak je een termijn overzicht ontvangt, verschilt per energieleverancier. Dit kan maandelijks zijn, maar bijvoorbeeld ook per kwartaal.

Voorschotbedrag

Het termijnbedrag is een vooraf vastgesteld bedrag berekend aan de hand van het verbruik van het afgelopen jaar. Het voorschot bedrag is een grove schatting van wat je mogelijk gaat verbruiken in het huidige jaar.

Termijnbedragen zijn aan te passen wanneer je bijvoorbeeld weet dat je huishouden meer of minder gaat verbruiken in dat jaar.

Online je verbruiksgegevens checken

Om op ieder gewenst moment bij je contractgegevens te kunnen, maken de meeste aanbieders het tegenwoordig mogelijk om ook online je verbruik en de kosten daarvan bij te houden. Wel zo handig.

Inzicht in de onderdelen van je energienota

Wat staat er nu precies op een energienota? Per energieleverancier kan de energienota er anders uit zien omdat energieleveranciers vrij mogen bepalen hoe zij hun energienota indelen.

Maar globaal gezien kom je overal dezelfde kostenposten tegen.

De energiekosten die je betaalt bestaan uit grofweg drie onderdelen. Zo betaal je:

 • Leveringskosten (variabele leveringskosten)
 • Netbeheer- of transportkosten (vaste leverignskosten)
 • Energiebelastingen (of overheidsheffingen)

Je betaalt voor iedere kWh energie (en eventueel voor iedere m³ gas), het vaste leveringstarief en belastingen over de geleverde diensten en producten.

Heffingskorting op de energiebelasting

De totaalkosten van je energie verbruik worden ieder jaar verrekend met een heffingskorting. Deze heffingskorting wordt in mindering gebracht op de energiebelastingen die je jaarlijks verschuldigd bent.

De Rijksoverheid stelt ieder jaar de hoogte van de heffingskorting vast. In 2019 bedraagt de heffingskorting € 257,54 (incl. btw).

Tot wanneer loopt mijn contract

Vervolgens kijk je tot wanneer het contract met je energieleverancier loopt. Dit is met name belangrijk wanneer je eerder zou willen overstappen dan je contract is afgelopen.

Tussentijds overstappen kan namelijk wel, maar je loopt daarmee het risico een boete te moeten betalen.

Afhankelijk van welke energieleverancier je kiest, betaalt de nieuwe energieleverancier al dan niet deze boete voor je.

Je weet nu wat je jaarlijks verbruikt en betaalt aan energiekosten én tot wanneer je contract loopt. Ga door naar stap 2.

terug naar het overzicht

Check de goedkoopste energietarieven met behulp van de energievergelijker

Wanneer je je huidige energiecontract hebt doorgenomen en alles goed op een rijtje hebt gezet, is het tijd om op zoek te gaan naar goedkope alternatieve energieleveranciers.

Via onze website vergelijk je gemakkelijk en overzichtelijk de energietarieven van verschillende energieaanbieders. Zo vergelijk je op onze website eenvoudig de variabele als de vaste energietarieven.

Top 3 goedkoopste energieleveranciers

Om verschillende aanbieders te vergelijken en een energieleverancier kiezen makkelijker voor je te maken, hebben we op onze site een overzicht van de top 3 goedkoopste energieleveranciers voor je klaar staan.

Met deze top 3 zie je in één oogopslag welke energieleveranciers het voordeligst uit de bus komen.

Geef je voorkeuren aan

Bij het bestellen van je energiecontract kun je aangeven naar welke energie producten je op zoek bent. Je kunt kiezen uit:

 • Groene stroom
 • Grijze stroom

Daarnaast kun je aangeven wat voor soort tarief je wilt:

 • Dubbeltarief
 • Enkeltarief

In onze energievergelijker gaan we standaard uit van een enkeltarief. Dit is vaak voordeliger dan een dubbeltarief.

Een dubbeltarief is alleen voordeliger als je veel energie gebruikt in de daluren.

Kies voor een korte contractduur

De energieprijzen veranderen voortdurend, daarom is het aan te raden een contract van 1 jaar af te sluiten voor gas en stroom.

Tip: Bij een éénjarig contract krijg je in veel gevallen een hoge welkomstkorting aangeboden. Stap je ieder jaar over, dan krijg je elk jaar een flinke korting. Dat verlaagt je maandlasten aanzienlijk.

De energievergelijker invullen

De goedkoopste energieleverancier via onze website vinden hoeft echt niet moeilijk te zijn. Je hebt slechts een paar gegevens nodig:

 • Postcode en huisnummer
 • Jaarlijks energieverbruik in kWh
 • Jaarlijks gasverbruik in m³ (optioneel)

Met je jaarafrekening of online account bij de hand, rest simpelweg het overnemen van je verbruiksgegevens in de energievergelijker.

Geen gegevens bij de hand?

Heb je onverhoopt tóch geen gegevens bij de hand en weet je niet wat het gas- en energieverbruik is van jouw huishouden op jaarbasis? Geen probleem.

Hieronder hebben we enkele handige overzichten voor je klaar staan waarin je het actuele gemiddelde verbruik kunt aflezen voor jouw specifieke woonsituatie.

Je hoeft slechts de verbruiksgegevens over te nemen uit onderstaand overzicht en in te vullen in de energievergelijker.

* De gegevens in onderstaand overzicht zijn afkomstig van het Nibud. Dit is een onafhankelijke Nederlandse stichting die voorlichting en advies geeft over de financiën van huishoudens aan zowel particulieren als professionals.

Type woning Gasverbruik in m³
Tussenwoning 1350 m³
Flat 1000 m³
2 onder 1 kap 1800 m³
Vrijstaand 2410 m³
Hoekwoning 1580 m³

Bron: Milieu Centraal en RVO 2017, bewerking Nibud 2018

Type huishouden Stroomverbruik in kWh
1 persoon 1925 kWh
2 personen 3005 kWh
3 personen 3605 kWh
4 personen 4155 kWh
5 personen 4375 kWh

Bron: Milieu Centraal en RVO 2017, bewerking Nibud 2018

Voor je gasverbruik is de grootte van je huishouden minder van belang. Meer bepalend is in wat voor type woning je woont.

De grootte van je huishouden daarentegen speelt wel een belangrijke rol in je elektriciteitsverbruik.

Wat als blijkt dat ik achteraf een te hoog of te laag termijnbedrag heb betaald?

De verbruiksaantallen in onderstaande tabellen zijn gemiddelden. Het is daarom geen probleem als blijkt dat dit een te hoge of te lage inschatting is geweest waardoor je te veel of te weinig hebt betaald aan het einde van het jaar.

 • Je krijg gewoon je geld terug als blijkt dat je teveel hebt betaald.
 • Je kunt altijd tussentijds je termijnbedrag wijzigen via de website of de klantenservice van je energieaanbieder.

Je hebt nu verschillende energietarieven vergeleken en weet wie de goedkoopste leverancier voor jou is. Tijd om naar stap 3 te gaan.

terug naar het overzicht

Overstappen van energieleverancier

Er kan maar één energieleverancier voor jou de goedkoopste zijn. Heb je al een contract bij de goedkoopste leverancier? Zo ja, dan is dat mooi.

De kans bestaat echter dat je niet bij de goedkoopste leverancier zit en daarom nu teveel betaalt. Niemand wil toch teveel betalen? Daarom helpen wij je graag bij je keuze met overstappen van energieleverancier.

Kan een energiecontract ergens anders goedkoper

Je hebt zojuist verschillende energieleveranciers vergeleken en weet nu of andere leveranciers goedkopere energietarieven hanteren dan je huidige leverancier. Ook weet je of ze een aantrekkelijke welkomstaanbieding hebben.

Ben je door middel van de energievergelijker tot de conclusie gekomen dat je bij een andere energieleverancier minder betaalt dan bij je huidige leverancier? Stap dan nu over en bespaar op je energiekosten.

Je overstap goed geregeld

Heb je besloten dat je wil overstappen? Het overstappen van energieleverancier gaat vrij eenvoudig. Het maakt daarbij niet uit naar welke energieleverancier je overstapt.

Je toekomstige energieleverancier regelt de overstap voor je, geheel gratis. Wel zo fijn. Dit is de garantie van de overstapservice.

Wanneer je besluit over te stappen, dien je de einddatum door te geven aan je nieuwe energieleverancier. Deze zegt je huidige energiecontract voor je op met ingang van de door jou vastgestelde datum.

Houdt rekening met de overstaptijd

Houdt er tot slot wel rekening mee dat de daadwerkelijke overstap naar een nieuwe energieleverancier gemiddeld zes weken kan duren. Het kan sneller gaan, maar helaas soms ook iets langer duren. De overstaptijd verschilt per energieaanbieder.

Maak je echter geen zorgen. Je zal niet zonder stroom of gas komen te zitten en ook nooit met dubbele lasten.

Altijd 14 dagen bedenktijd

Vanaf het moment dat je een energiecontract hebt aangevraagd treedt de wettelijke 14 dagen bedenktijd in.

Mocht je binnen 14 dagen een betere energiedeal vinden, dan kun je altijd nog je aanvraag annuleren en je aanmelden bij een andere energieleverancier.

Spoedaanvraag voor de energie levering

Het kan wel eens voorkomen bij een verhuizing dat je te laat een energiecontract aanvraagt. In zo’n geval is er geen energieleverancier die gas en stroom levert op je adres.

Je hebt dan nog wel toegang tot gas en stroom, maar je netbeheerder zal een brief sturen dat je zo spoedig mogelijk een energieleverancier moet zoeken. Als je dit niet binnen één week regelt wordt je afgesloten van het energienetwerk en ontvang je geen gas en stroom meer.

In zo’n situatie moet je een spoedaanvraag doen bij een energieleverancier:

 • Neem contact op met de klantenservice van je energieleverancier.
 • Onderteken het formulier dat de energieleverancier je opstuurt. De netbeheerder wordt dan geïnformeerd en vrijwel direct daarna begint de levering van stroom en gas op jouw adres.
 • Via het formulier dat je van je energieleverancier ontvangt, zie je af van de 14 dagen wettelijke bedenktijd.

Tot slot

Nog even kort op een rijtje. Wanneer je overstapt:

 • Betaal je nooit dubbele lasten
 • Regelt je energieleverancier gratis jouw overstap
 • Heb je altijd 14 dagen bedenktijd (behalve bij een spoedaanvraag)Energie vergelijken

terug naar het overzicht