Welke energieleverancier moet ik kiezen

Twijfel je of je wel of niet over moet stappen van energieleverancier? Om te bepalen welke energieleverancier het beste bij je past, hebben we enkele tips op een rij gezet om je te helpen bij je keuze. In slechts drie stappen weet je precies welke energieleverancier het goedkoopst is en de beste keuze voor jou.

Check je contractgegevens bij je huidige energieaanbieder

Je hebt bij je huidige energieleverancier een contract afgesloten voor het afnemen van stroom en, tenzij je woning aangesloten is op stadsverwarming, voor het afnemen van gas. Weet jij bij welke energieleverancier je een contract hebt afgesloten?

Om te bepalen of je geld kunt besparen door over te stappen van energieaanbieder, is het van belang dat je:

 • Inzicht hebt in je huidige energieverbruik;
 • De energiekosten bij je huidige leverancier weet.

De jaarafrekening

Aan het einde van ieder contractjaar krijg je een energienota, ofwel ‘jaarafrekening’, opgestuurd van je energieleverancier. De jaarafrekening is het bedrag dat je verschuldigd bent aan je energieleverancier op basis van het werkelijke energieverbruik over het afgelopen jaar.

Het moment waarop je de jaarafrekening ontvangt, ligt ongeveer rond de datum waarop je het jaar ervoor klant bent geworden bij je leverancier.

De totaalkosten volgens de jaarrekening zijn onderverdeeld in verschillende energietarieven. Aan de hand van de jaarafrekening weet je ook of je eventueel moet bijbetalen of geld terug krijgt.

Tussentijdse termijn overzichten

Je kunt als klant naast de jaarafrekening in veel gevallen ook tussentijdse termijn overzichten ontvangen van je leverancier. Hierop tref je in één oogopslag het termijnbedrag aan dat je betaalt als voorschot en het geeft je inzicht in je energieverbruik gedurende een termijn.

Hoe vaak je een termijn overzicht ontvangt, verschilt per leverancier. Dit kan maandelijks zijn, maar bijvoorbeeld ook per kwartaal.

Voorschotbedrag

Het termijnbedrag is een vooraf vastgesteld bedrag berekend aan de hand van het verbruik van het afgelopen jaar. Het bedrag is een grove schatting van wat je mogelijk gaat verbruiken in het huidige jaar. Termijnbedragen zijn aan te passen wanneer je bijv. weet dat je huishouden meer of minder gaat verbruiken dat jaar.

Online je verbruiksgegevens checken

Om op ieder gewenst moment bij je contractgegevens te kunnen, maken de meeste aanbieders het tegenwoordig mogelijk om ook online je verbruik en de kosten daarvan bij te houden. Wel zo handig.

Inzicht in de onderdelen van je energienota

Wat staat er nu precies op een energienota? Per energieleverancier kan de energienota er anders uit zien omdat energieleveranciers vrij mogen bepalen hoe hun energienota er uit ziet. Globaal gezien kom je echter overal dezelfde kostenposten tegen.

De energiekosten die je betaalt bestaan uit grofweg drie onderdelen. Zo betaal je:

 • Leveringskosten (variabele leveringskosten)
 • Netbeheer- of transportkosten (vaste leverignskosten)
 • Energiebelastingen (of overheidsheffingen)

Je betaalt dus voor iedere kWh energie (en eventueel voor iedere m³ gas), het vaste leveringstarief en belastingen over de geleverde diensten en producten.

Heffingskorting op de energiebelasting

De totaalkosten worden ieder jaar verrekend met een heffingskorting. Deze heffingskorting wordt in mindering gebracht op de energiebelastingen die je jaarlijks verschuldigd bent.

De Rijksoverheid stelt ieder jaar de hoogte van de heffingskorting vast. In 2017 bedraagt de heffingskorting € 373,33 (incl. btw).

Tot wanneer loopt mijn contract

Vervolgens kijk je tot wanneer het contract met je leverancier loopt. Dit is met name belangrijk wanneer je eerder zou willen overstappen dan je contract is afgelopen.

Tussentijds overstappen kan namelijk wel, maar daarmee loopt je het risico een boete te moeten betalen. Afhankelijk van welke energieleverancier je kiest, betaalt de nieuwe energieleverancier al dan niet deze boete voor je.

Nu je weet wat je jaarlijks verbruikt en betaalt aan energiekosten en tot wanneer je contract loopt is het tijd om naar stap 2 te gaan.

terug naar het overzicht

Check de goedkoopste energietarieven met behulp van de energievergelijker

Wanneer jij je huidige energiecontract hebt doorgenomen en alles goed op een rijtje hebt gezet, is het tijd om op zoek te gaan naar alternatieve energieleveranciers.

Je kunt via onze website gemakkelijk en overzichtelijk de energietarieven van verschillende aanbieders vergelijken. Zo biedt onze website de mogelijkheid om zowel de variabele als vaste tarieven te vergelijken.

Top 3 goedkoopste energieleveranciers

Om verschillende aanbieders te vergelijken en een ‘energieleverancier kiezen’ makkelijker voor je te maken, hebben we op deze site een overzicht van de top 3 goedkoopste energieleveranciers klaar staan. Met deze top 3 zie je in één oogopslag welke energieleveranciers het voordeligst uit de bus komen.

Geef je voorkeuren aan

Bij het bestellen van je energiecontract kun je aangeven naar welke producten je op zoek bent. Je kunt kiezen uit:

 • Groene stroom
 • Grijze stroom

Daarnaast kun je aangeven wat voor soort tarief je wilt:

 • Dubbeltarief
 • Enkeltarief

In onze energievergelijker gaan we uit van een enkeltarief, dit is vaak voordeliger dan een dubbeltarief. Een dubbeltarief is alleen voordeliger als je veel energie gebruikt in de daluren.

Kies voor een korte contractduur

De energieprijzen veranderen voortdurend, daarom is het aan te raden een contract van 1 jaar af te sluiten voor gas en stroom.

Tip: Bij een éénjarig contract krijg je in veel gevallen een hoge welkomstkorting aangeboden. Als je ieder jaar overstapt, krijg je elk jaar een flinke korting en dat verlaagt je maandlasten aanzienlijk.

De energievergelijker invullen

De goedkoopste energieleverancier via onze website vinden hoeft echt niet moeilijk te zijn. Je hebt slechts een paar gegevens nodig:

 • Postcode en huisnummer
 • Jaarlijks energieverbruik in kWh
 • Jaarlijks gasverbruik in m³ (optioneel)

Met je jaarafrekening of online account bij de hand, rest simpelweg het overnemen van je verbruiksgegevens in de energievergelijker.

Geen gegevens bij de hand?

Heb je onverhoopt tóch geen gegevens bij de hand en weet je niet wat het gas- en energieverbruik is van jouw huishouden op jaarbasis? Geen probleem. Hieronder hebben we enkele handige overzichten voor je klaar staan waarin je het actuele gemiddelde verbruik kunt aflezen voor jouw specifieke woonsituatie.

Je hoeft slechts de verbruiksgegevens over te nemen uit onderstaand overzicht en in te vullen in de energievergelijker.

* De gegevens in onderstaand overzicht zijn afkomstig van het Nibud. Dit is een onafhankelijke Nederlandse stichting die voorlichting en advies geeft over de financiën van huishoudens aan zowel particulieren als professionals.

Type woningGasverbruik in m³
Tussenwoning1300 m³
Appartement940 m³
2 onder 1 kap1860 m³
Vrijstaand2430 m³
Hoekwoning1570 m³

Bron: RVO 2017, bewerking Nibud 2017

Type huishoudenStroomverbruik in kWh
1 persoon1840 kWh
2 personen2930 kWh
3 personen3590 kWh
4 personen4040 kWh
5 personen4520 kWh

Bron: RVO 2017, bewerking Nibud 2017

Voor je gasverbruik is de grootte van je huishouden minder van belang. Meer bepalend is in wat voor type woning je woont. De grootte van je huishouden speelt wel een belangrijke rol in je elektriciteitsverbruik.

Wat als blijkt dat ik achteraf een te hoog of te laag termijnbedrag heb betaald?

De verbruiksaantallen in onderstaande tabellen zijn gemiddelden. Het is daarom geen probleem als blijkt dat dit een te hoge of te lage inschatting is geweest waardoor je te veel of te weinig hebt betaald aan het einde van het jaar.

 • Je krijg gewoon je geld terug als blijkt dat je teveel hebt betaald.
 • Je kunt altijd tussentijds je termijnbedrag wijzigen via de website of de klantenservice van je energieaanbieder.

Je hebt nu verschillende energietarieven vergeleken en weet wie de goedkoopste leverancier voor jou is. Tijd om naar stap 3 te gaan.

terug naar het overzicht

Overstappen van energieaanbieder

Er kan maar één energieleverancier voor jou de goedkoopste zijn. Heb je al een contract bij de goedkoopste leverancier? Zo ja, dan is dat mooi.

Er is echter een grote kans dat je niet bij de goedkoopste leverancier zit en daarom nu teveel betaalt. Niemand wil toch teveel betalen? Daarom helpen wij je graag bij je keuze met overstappen.

Kan een energiecontract ergens anders goedkoper

Je hebt zojuist verschillende energieleveranciers vergeleken en weet nu of andere leveranciers goedkopere energietarieven hanteren dan je huidige leverancier en of ze je wellicht een aantrekkelijke welkomstaanbieding doen.

Ben je door middel van de energievergelijker tot de conclusie gekomen dat je bij een andere energieleverancier minder betaalt dan bij je huidige leverancier? Stap dan nu over en bespaar op je energiekosten.

Je overstap goed geregeld

Heb je besloten dat je wil overstappen? Het overstappen van energieleverancier gaat vrij eenvoudig. Het maakt daarbij niet uit naar welke energieleverancier je overstapt. Je toekomstige energieleverancier regelt de overstap voor je, geheel gratis. Wel zo fijn. Dit is de garantie van de overstapservice.

Wanneer je besluit over te stappen dien je de einddatum door te geven aan je nieuwe energieleverancier. Deze zegt je huidige energiecontract op met ingang van de door jou vastgestelde datum.

Houdt rekening met de overstaptijd

Houdt er tot slot wel rekening mee dat de daadwerkelijke overstap naar een nieuwe energieleverancier gemiddeld zes weken kan duren. Het kan sneller gaan, maar helaas soms ook iets langer duren. De overstap kan namelijk verschillen per energieaanbieder.

Maak je echter geen zorgen. Je zal niet zonder stroom of gas komen te zitten en de overstap wordt ook zo geregeld dat je nooit dubbele lasten betaalt.

Altijd 14 dagen bedenktijd

Vanaf het moment dat je een energiecontract hebt aangevraagd treedt de wettelijke 14 dagen bedenktijd in.

Mocht je binnen 14 dagen dus een betere energie deal vinden, dan kan je altijd nog je aanvraag annuleren en je aanmelden bij een andere energieleverancier.

Spoedaanvraag voor de energie levering

Het kan wel eens voorkomen bij een verhuizing dat je te laat een energiecontract aanvraagt. In zo’n geval is er geen energieleverancier die gas en stroom levert op je adres. Je hebt nog wel toegang tot gas en stroom, echter zal je netbeheerder een brief sturen dat je zo spoedig mogelijk een energieleverancier moet zoeken. Als je dit niet binnen één week regelt kan je afgesloten worden van het energienetwerk en ontvang je geen gas en stroom meer.

In zo’n situatie moet je een spoedaanvraag doen bij een energieleverancier:

 • Neem contact op met de klantenservice van je energieleverancier.
 • Onderteken het formulier dat de energieleverancier je opstuurt. De netbeheerder wordt dan geïnformeerd en vrijwel direct daarna begint de levering van stroom en gas op jouw adres.
 • Via het formulier dat je van je energieleverancier ontvangt, zie je af van de 14 dagen wettelijke bedenktijd.

Tot slot

Nog even kort op een rijtje. Wanneer je overstapt:

 • Betaal je nooit dubbele lasten
 • Regelt je energieleverancier gratis jouw overstap
 • Heb je altijd 14 dagen bedenktijd (behalve bij een spoedaanvraag)Energie vergelijken

terug naar het overzicht