groen gas

Steeds meer energieleveranciers leveren volledig groene stroom van lokale bronnen. Neem bijvoorbeeld de groenste energieleverancier van dit moment:Pure Energie. Maar welke energieleverancier levert nu groen gas aan consumenten – de duurzame variant van aardgas – om op te koken, warm water te tappen en je woning mee te verwarmen?


Groen gas en biogas
Gecompenseerd gas
Groene energie vergelijken

Groen gas, ofwel biogas

Ben jij ook één van de huishoudens die bewuster om wil gaan met energie? Niet alleen stappen steeds meer consumenten over op 100% groene stroom van Nederlandse bodem, de vraag naar groen gas wordt ook steeds groter. De termen groen gas en biogas worden vaak door elkaar gebruikt, is er eigenlijk een verschil?

Groen gas is kort gezegd biogas dat is opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit. Biogas wordt gewonnen door vergisting van enkel organische materialen, zoals koeienmest, rioolslib en tuinbouw-afval. Om het ‘groen gas’ te mogen noemen moet het speciaal worden gecertificeerd en voldoen aan allerlei duurzame kwaliteitseisen.

Groen gas nog niet op grote schaal leverbaar

Groen gas wordt net als aardgas over hetzelfde leidingnet geleverd en met elkaar vermengd. Maar om biogas te kunnen leveren over het aardgasnetwerk, moet het eerst worden opgewaardeerd tot groen gas, wat dezelfde samenstelling heeft als aardgas. Dit is een behoorlijk duur en tijdrovend proces.

De productie van groen gas vindt nog maar op zeer kleine schaal plaats en is momenteel nog te duur en ontoereikend om op grote schaal te produceren en te leveren aan consumenten. Je kunt daarom nog niet direct biogas kunt geleverd krijgen van je energieleverancier.

Wel kun je overstappen naar een energieleverancier die niet alleen groene stroom levert, maar ook de uitstoot van aardgas compenseert met gecompenseerd gas.

Welke energieleveranciers leveren gecompenseerd gas?

Energieleverancier Soort gecompenseerd gas
Biogas Naar Eneco
Biogas Naar Essent
Bosgecompenseerd gas Naar Greenchoice
Biogas Naar Nuon
Windenergie Naar Powerpeers
Zonne-energie Naar Pure Energie
Biogas Naar Vandebron
Windenergie Naar Energiedirect

*Alle energieleveranciers uit dit overzicht voeren het Gold Standard-, Verified Carbon Standard- of het Clean Development Mechanism certificaat. Dit zijn betrouwbare certificaten die zich onder andere richten op CO2-reductie in minder ontwikkelde landen en extra inkomsten genereren voor de lokale bevolking.

Gecompenseerd gas

Er zijn steeds meer energieleveranciers die gecompenseerd gas aanbieden als alternatief voor groen gas. Gecompenseerd gas is als het ware ‘vergroend gas’. Het is aardgas oftewel grijs gas, waarvan de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door middel van allerlei ‘uitstoot neutraliserende’ projecten, zowel lokaal als wereldwijd.

Met deze compensatie wordt leverancier het schadelijke effect op het klimaat terugdraaien. Kiezen voor gecompenseerd gas is daarom een goed alternatief voor wie bewuster wil omgaan met de CO2-uitstoot en op die manier wil bijdragen aan het investeren in duurzaamheid.

Gecompenseerd gas is dus geen speciaal soort gas, zoals groen gas, maar duidt op het compenseren van de schadelijke effecten van aardgas of het klimaat.

De meest voorkomende compensatie projecten van energieleveranciers zijn:

  • Aanplanten van nieuwe bomen en bossen
  • Het realiseren van windenergieparken
  • Zonne-energie parken aanleggen
  • Veel van de projecten waarin energieleveranciers investeren hebben een Gold Standard certificaat. Dit certificaat garandeert dat de plaatselijke bevolking ook van investering profiteert door extra inkomsten te genereren.

    Groene energie vergelijken

    Groene energieleveranciers zijn over het algemeen duurder dan energieleveranciers die uitsluitend grijze energie leveren, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Groene energieleveranciers bieden namelijk ook regelmatig aantrekkelijke welkomstkortingen of cashback acties aan waarmee je gemakkelijk tot honderden euro’s bespaart. Zo ben je niet alleen groen bezig, maar ook nog eens en stuk voordeliger uit. Bovendien zijn de instaptarieven voor nieuwe klanten lager dan de energietarieven voor bestaande klanten. Grote kans dus dat je ook goedkoper uit kunt zijn door groene energie te vergelijken. Benieuwd naar voordelige groene energie? Bekijk dan wie de beste deal voor jou heeft.