energietarieven-2019

Ook komend jaar zullen de energietarieven verder stijgen, blijkt uit de regeringsplannen voor 2019. De laatste maanden van dit jaar zijn daarom een goed moment om energie te vergelijken en over te stappen.


Een gemiddeld driepersoonshuishouden gaat komend jaar zo’n 30% meer aan energietarieven betalen. Met een energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 komt dit naar schatting komend jaar neer op € 193,- meer aan energietarieven en € 153,- meer aan energiebelastingen ten opzichte van dit jaar. In totaal zullen de energiekosten gemiddeld zo’n € 30,- per maand duurder uitvallen voor een driepersoonshuishouden bij hetzelfde energieverbruik.

Waarom energietarieven 2019 verder stijgen

De energierekening zal in 2019 voor alle huishoudens om meerdere redenen duurder uitvallen:

 • Inkoop gas en stroom wordt duurder
 • De inkoop van gas en stroom wordt voor energieleveranciers duurder en deze energietarieven berekenen energieleveranciers voor een groot deel door aan hun klanten. De hogere inkoopprijs heeft onder andere te maken met de flink gestegen olieprijs dit jaar en het langzaam dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Maar ook de CO2-uitstootrechten zijn duurder geworden.

 • Gasverbruik wordt zwaarder belast
 • Wederom stijgen de totale belastingen op energie, voornamelijk vanwege de energiebelasting op gas. Vervuilend aardgas wordt duurder, schone elektriciteit wordt juist goedkoper. De belasting op stroom per kWh gaat omlaag.

  Energiebelasting op gasEnergiebelasting op stroom
  € 0,03 cent duurder per m3€ 0,00072 cent goedkoper per kWh

  Bron: Belastingplan Rijksoverheid 2019

 • Duurzame energiebelasting gaat omhoog
 • Daarnaast zal de opslag duurzame energie belasting komend jaar verder stijgen. De ODE- belasting is bedoeld om subsidieregelingen voor de groene energieleveranciers te subsidiëren, zoals zonne-energie en windenergie.

 • Vermindering energiebelasting gaat omlaag
 • Tot slot zal het onbelaste deel van de energierekening, de heffingskorting, ofwel vermindering energiebelasting in 2019 worden verlaagd van € 377,- naar € 307,-. Dit betekent dat een groter deel van je energieverbruik zal worden belast.

  Vergelijk energietarieven 2019 en stap over

  Gelukkig kun je zelf wat doen om je energierekening in 2019 omlaag te brengen. Het grootste verschil voor je energierekening kun je namelijk maken door over te stappen naar een energieleverancier met lage energietarieven.

  Met behulp van de postcodecheck in de energievergelijker zie je eenvoudig welke energieleverancier de laagste energietarieven voor 2019 heeft. Kies je voor een energiecontract met vaste tarieven voor 1 jaar, dan kun je ieder jaar weer overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

  Ben je nog nooit overgestapt? Geen probleem. Overstappen van energieleverancier heb je in slechts een paar minuten geregeld en is bovendien gratis. Ook heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Je nieuwe leverancier regelt samen met je huidige leverancier de overstap voor je. Loopt jouw energiecontract bijna af, wacht niet langer met energietarieven vergelijken.