De nieuwe energietarieven van alle energieleveranciers

Energietarieven 2017 – Prijzen voor gas en stroom

Energie leverancier Prijs per KwhPrijs per m³
Eneco0,186510,61461
EnergieDirect0,183560,60420
Essent0,187310,63421
Nuon0,201200,65380
BudgetEnergie0,188400,60300

Energietarieven vergelijken

Met hoeveel personen woon je in huis?

Wat voor soort woning heb je?

Geschatte verbruik:

Stroom

kWh

Gas

Stadswarmte? Vul dan 0 m³ in bij het gasverbruik.

Vul je postcode in voor het juiste tarief:

Postcode

Huisnr.

Alle energietarieven van Nederland

Energietarieven Vergelijken

Energietarieven veranderen om de haverklap. Bij vaste contracten staan de tarieven vast voor de looptijd van het contract. Voor variabele contracten is dat anders. Energieleveranciers mogen volgens de wet ieder half jaar de energietarieven aanpassen voor klanten met een flexibel contract. Dit gebeurt op 1 januari en op 1 juli.

Voor klanten met een vast contract veranderen de tarieven niet: de tarieven staan namelijk vast voor de looptijd van je contract (bijvoorbeeld voor 1 of 2 jaar). Wel is het zo dat iedere week de tarieven veranderen, dus het moment waarop je je contract afsluit bepaalt welk tarief je betaalt.

Aanpassen van de energietarieven

De tarieven die energieleveranciers aanbieden voor vaste energiecontracten kunnen continu veranderen. Daarom kan het zijn dat als je op zoek bent naar een nieuw vast contract, de ene week de ene energieleverancier goedkoper is en de week daarna een andere leverancier.

Waarom veranderen de energietarieven eigenlijk steeds? Dit heeft allerlei oorzaken. Belangrijke redenen zijn de olieprijs, de economische toestand, politieke ontwikkelingen, maar ook het inkoopbeleid van je energieleverancier.

Voorkom onverwachte prijsverhogingen

Je kunt eenvoudig voorkomen dat de prijs van je energiecontract steeds verandert. Als je een vast contract neemt zijn de tarieven vastgezet voor de looptijd van je contract. Neem je bijvoorbeeld een energiecontract voor 1 jaar, dan betaal je voor 1 jaar steeds hetzelfde energietarief en kom je niet voor onverwachte prijsstijgingen te staan.

Energieleveranciers bieden contracten aan voor 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar of zelfs 5 jaar. Je bespaart echter het meeste door te kiezen voor een contract voor 1 jaar. Hoe zit dat: bijna alle energieleveranciers geven je flinke korting wanneer je een nieuw contract afsluit.

Wanneer je ieder jaar overstapt profiteer je dus ieder jaar van deze korting, en daar bespaar je vaak meer mee dan met een lager tarief bij een contract voor langere tijd. Al deze informatie hebben we verwerkt in ons overzicht van energietarieven hieronder, en berekend als effectieve maandprijs, zodat je heel gemakkelijk kunt zien welk contract het meest voordelig is.

Voordelige energietarieven

Bij zowel vaste als variabele energietarieven profiteer je van lage prijzen. Maar er is wel een belangrijk verschil: bij een vast contract krijg je hoge welkomstkortingen, en bij een variabel contract niet.

De reden hiervoor is dat energieleveranciers graag willen dat klanten minstens een jaar klant zijn, zodat ze voordelig energie kunnen inkopen. Een slimme consument maakt gebruik van deze kennis door te profiteren van de (vaak hoge) welkomstkortingen bij een vast contract.

Sinds dit jaar zijn de variabele energietarieven weer gedaald voor gas en stroom. Essent is nu bijvoorbeeld voordeliger dan eind 2016, toen de tarieven juist gestegen waren. Het is daarom nu een goed moment om over te stappen naar een andere energieleverancier als voor jouw situatie voordeliger is.

Vaste energietarieven vergelijken

Een energie contract met vaste tarieven is ideaal voor degenen die veel geld willen besparen op de energie rekening. Door de hoge welkomstkortingen die je bij 1 jaar contracten kan krijgen, is het ieder jaar weer de moeite waard om over te stappen. Bovendien is het overstappen van energieleverancier zeer eenvoudig. Onderling regelen de energieleveranciers de leveringswissel. Zo worden dubbele kosten voorkomen en kan je ieder jaar weer de beste deal kiezen om het meeste geld te besparen.

Variabele energietarieven vergelijken

Een energie contract met variabele tarieven is ideaal voor degenen die ieder moment wilt kunnen switchen van energieleverancier. Dit kan handig zijn als je van tevoren weet dat je binnen een x aantal maanden gaat verhuizen. Met een variabel contract kan je iedere maand opzeggen zonder overstapboete. Het nadeel is dan weer wel dat de tarieven vaak hoger liggen dan bij de vaste contracten, daarbij wordt er geen welkomstkorting of kado gegeven bij variabele energiecontracten omdat een energieleverancier geen zekerheid heeft van hoelang je klant blijft.

Voordelige energietarieven

Met een energietarief van € 0,17730 per kWh stroom en € 0,57880 per m3 gas is Oxxio momenteel de goedkoopste energieleverancier op basis van de energietarieven. Naast deze voordelige tarieven biedt Oxxio ook een welkomstkorting van € 110,- bij een jaarcontract voor nieuwe klanten van gas en stroom.

Ondanks de lage energietarieven van de Budget Energie is Oxxio momenteel het meest voordeligst voor kleinverbruikers. Dit komt doordat zij lage energietarieven hebben maar ook een hoge welkomstkorting van maar liefst € 250,-. Nuon geeft ook een welkomstkorting van €250,- maar heeft hogere energietarieven van Oxxio. Via onze energie vergelijker kan je op basis van je postcode en energieverbruik de verwachtte energiekosten berekenen voor je woning.

Energiedeal Oxxio

€ 0,17932 per kWh
€ 0,59307 per kWh
€ 250,- korting