Energiebelasting en netbeheerkosten verder omhoog
Blok- en stadsverwarming in 2019 ook duurder
Energieleverancier met de laagste energietarieven in 2019


Ieder jaar veranderen in januari en juli de energietarieven. Vanaf 1 januari 2019 zijn de nieuwe energietarieven ingegaan voor dit jaar ingegaan. Wat blijkt: de energierekening zal in 2019 wederom een stuk duurder uitpakken, met name vanwege de verhoging van de energiebelasting en de netbeheerkosten. Wie oplopende kosten wil beperken doet er goed aan energietarieven voor 2019 te vergelijken en over te stappen.

Een gemiddeld driepersoons huishouden zal dit jaar nog dieper in de buidel moeten tasten dan afgelopen jaar, want de energierekening gaat in 2019 jaar naar schatting met €360,- euro omhoog ten opzichte van afgelopen jaar.

Energie wordt voor iedereen duurder. Maar heb je momenteel een energiecontract met variabele energietarieven en betaal je geen vaste leveringstarieven? Dan zul je de stijging extra in je portemonnee voelen. Bijna de helft van alle huishoudens heeft een energiecontract met variabele energietarieven.

Alle energieleveranciers hebben vanaf 1 januari hun nieuwe energieprijzen bekend gemaakt. Wat opvalt is dat de grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco hun energieprijzen fors hebben verhoogd. We adviseren je daarom energietarieven voor 2019 te vergelijken om te zien hoeveel jij kunt besparen in jouw situatie door over te stappen.

Energiebelasting en netbeheerkosten verder omhoog

Wat drijft de energierekening in 2019 verder omhoog? Dat komt naast de nieuwe energietarieven met name door de verhoging van de energiebelastingen en netbeheerkosten.

De energiebelastingen gaan dit jaar met zo’n €160,- omhoog volgens diverse berekeningen:

  • Verlaging belastingvermindering met € 61,-
  • Energiebelasting voor gas verhoogd met € 54,-
  • Opslag Duurzame Energie verhoogd met € 68,-

Daarnaast stijgen de Netbeheerkosten gemiddeld met € 7,- per maand. De netbeheerkosten betaal je voor transport van gas en stroom. Een meevaller voor je energierekening dit jaar: de belasting op stroom daalt met gemiddeld €30,-.

Blok- en stadsverwarming in 2019 ook duurder

Omdat de tarieven voor warmte gekoppeld zijn aan de tarieven voor gasverwarming op grond van de Warmtewet, en deze voorschrijft dat de prijs voor blok- en stadsverwarming in hetzelfde tempo moet stijgen als de gasprijs, stijgt dit jaar ook de prijs voor stadsverwarming.

De verwachting is dat een gemiddeld huishouden met blok- of stadsverwarming gemiddeld zo’n €164,- meer gaat betalen dan afgelopen jaar.

Energieleverancier met de laagste energietarieven in 2019

Door de stijging van de energietarieven wil je je energierekening natuurlijk zo laag mogelijk houden. Wat kun je doen? Allereerst zal slim omgaan met energie verschil maken. Maar we raden je daarnaast ook aan energietarieven te vergelijken van alle energieleveranciers en de energieleverancier met de laagste energietarieven voor jouw situatie te vinden.

Variabele- en vaste energietarieven

Had je een energiecontract met vaste energietarieven, maar is deze verlopen? Dan ga je automatisch over naar een contract met variabele tarieven. Daarbij kunnen de energietarieven twee keer per jaar kunnen stijgen of dalen.

Check daarom wat voor contract jij op dit moment hebt. Wil je niet verrast worden door stijgende variabele energietarieven? Stap dan over naar een energiecontract met lage vaste energietarieven en bespaar tot honderden euro’s per jaar.