Of je bij de ene of andere energieleverancier zit, kan je al gauw honderden euro’s schelen per jaar. Denk je erover na om over te stappen van leverancier? Slim! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten met een energieleverancier kiezen? We helpen je met de volgende paar tips graag op weg.

Energieleveranciers met lage tarieven en korting
Energieleverancier kiezen en stroometiket
Lees meer over energieleveranciers

Wat zijn nou belangrijke zaken om op te letten met een energieleverancier kiezen? Dit is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en is voor iedereen anders. Wij adviseren energieleveranciers in ieder geval te vergelijken op het volgende:

  1. Tarieven en korting
  2. Stroometiket

Energieleveranciers met lage tarieven en korting

Energieleveranciers veranderen regelmatig hun tarieven voor nieuwe klanten. Daardoor kunnen de kosten voor energie, afhankelijk van je verbruik, behoorlijk verschillen tussen leveranciers. En dus ook bij wie je voordeliger uit bent. Hierbij hangt het ervan af welke producten je afneemt: alleen stroom, of gas en stroom.

Kies je voor gas en stroom, dan is de totaalprijs die je voor gas betaalt mede afhankelijk van waar je woont. Voor het transport van gas naar jouw woning wordt namelijk een toeslag geheven door de netbeheerder binnen jouw regio. De hoogte van deze toeslag hangt af van de gasregio waarin je woont. Hoe verder je van Groningen af woont, des te meer regiotoeslag betaal je op gas. Op de hoogte van de regiotoeslag hebben leveranciers zelf geen invloed, deze is voor ieder huishouden binnen de regio hetzelde.

Let op de variabele leveringstarieven

Maar de hoogte van de variabele leveringstarieven voor gas stellen leveranciers wel zelf vast, en verschilt dan ook per leverancier. Woon je in een regio met een hogere regiotoeslag? Dan valt de meeste winst te halen bij een energieleverancier met lage variabele leveringstarieven voor gas. Daarnaast is het interessant om te kijken of energieleveranciers naast lage energietarieven een korting of cashback geven op je energiecontract.

Wanneer je overstapt belonen energieleveranciers je vaak met een flinke welkomstkorting of cashback. Energieleveranciers doen namelijk erg hun best om jou als nieuwe klant binnen te halen en weten dat ze met een korting een verschil kunnen maken.

We adviseren je daarom te letten op welke energieleverancier lage energietarieven hanteert en een korting geeft. Om je meteen op weg te helpen hebben we van alle energieleveranciers de actuele tarieven en kortingen in een handig overzicht gezet voor je. Om te zien welke energieleverancier het voordeligst is op jouw adres en bij jouw verbruik, gebruik je eenvoudig de postcodecheck.

Energieleverancier kiezen en stroometiket

Niet iedereen wil een energieleverancier kiezen op basis van alleen de prijs. Ben je bijvoorbeeld ook pro duurzaamheid en wil je ook een goed gevoel hebben over de energieleverancier voordat je de knoop doorhakt? Dan raden we je aan ook het stroometiket eens te bekijken. Op het stroometiket kun je precies zien uit welke bronnen energieleveranciers hun stroom opwekken, en in welke mate. Zo leveren steeds meer leveranciers bijvoorbeeld (gedeeltelijk) stroom opgewekt uit windmolens of stroom uit zonne-energie. Je ziet op het stroometiket ook of deze stroom afkomstig is uit Nederland of Europa.

energieleverancier kiezen

Kies voor de groenste energieleverancier wanneer je 100% groene stroom uit Nederland belangrijk vindt en lokaal opgewekte stroom wilt stimuleren. Energieleveranciers die groene stroom leveren zijn over het algemeen iets duurder. Maar ook onder de groene leveranciers zijn flinke kortingen mogelijk en zeker geen uitzondering.

Lees meer over energieleveranciers

Met bovenstaande tips wordt een energieleverancier kiezen waarschijnlijk al een stuk makkelijker. Ben je tot slot niet zo bekend met de welke energieleveranciers? Bekijk dan eens waar ze voor staan en wat voor ambities ze hebben. Ook dat kan je helpen makkelijker een afgewogen keuze te maken. Vind je het een goede zaak dat een leverancier bijvoorbeeld sponsor is van een voetbalclub? Of zie je liever dat ze flink investeren in duurzame energie?

We hebben van alle energieleveranciers de belangrijkste informatie voor je uitgezocht en daarbij de actuele tarieven en kortingen meegenomen. Zo wordt een energieleverancier kiezen een stuk minder ingewikkeld!