windturbine-artikel

Je hebt besloten om een andere energieleverancier te kiezen. Dat is mooi! Maar hoe werkt een energieleverancier kiezen eigenlijk? In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten wanneer je gaat overstappen van energiecontract.


Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers zijn onder te verdelen in twee categorieën: groene leveranciers en de goedkoopste leveranciers.

Goedkoopste energieleverancier

De goedkoopste energieleverancier is de leverancier met de laagste energietarieven, vaak in combinatie met een leuke energie aanbieding. Er is een aantal standaard goedkopere leveranciers, zoals Essent, Vattenfall (voorheen Nuon) en Budget Energie. Welke leverancier daadwerkelijk het goedkoopste is, is afhankelijk van je postcode en verbruik. Vul daarom je postcode en verbruik in en wij tonen direct de goedkoopste energieleverancier voor jou. Bekijk onderaan het stappenplan hoe je gebruik maakt van onze vergelijker.

Duurzame energieleveranciers

Wij hebben voor jou uitgezocht wat nou écht groene energieleveranciers zijn. Scheelt jou weer heel wat uitzoekwerk. De groenste energieleverancier is Pure Energie. Uit het duurzaamheidsonderzoek van onder andere Greenpeace krijgen ze een 10. Naast Pure Energie behoren ook Powerpeers en Vandebron tot de groenste energieleveranciers van Nederland.

Energiecontract

Naast het kiezen van een energieleverancier moet je nog bepalen welke contractsduur je kiest. De duur van een energiecontract is namelijk belangrijk. Wij raden meestal aan om te kiezen voor een 1-jarig contract. Na één jaar ben je namelijk vrij om over te stappen. Je kunt dan gebruik maken van de lagere energietarieven en hebt keuze uit vele energie aanbiedingen. Bij een vast contract betaal je de gehele contractsduur dezelfde tarieven.

Bij een variabel contract betaal je variabele energietarieven. In dat geval weet je niet zeker wat je gaat betalen voor je energie. Energieleveranciers mogen namelijk twee keer per jaar hun tarieven aanpassen. Heb je een tijdelijke woning of ga je binnenkort verhuizen? Dan is een variabel contract wel handig. Dan hoef je alleen maar rekening te houden met de standaard opzegtermijn van 30 dagen.

Energie vergelijken

  • 1. Vul je postcode en huisnummer in.
  • 2. Vul je verbruik in of maak een schatting met onze hulp.
  • 3. Pas de filters aan naar jouw wensen.
  • 4. Kies de energieleverancier die het beste bij jou past.