energie tarieven 2019

Per 1 juli mogen energieleveranciers hun variabele energie tarieven weer aanpassen voor de tweede keer dit jaar. Heb jij een variabel energiecontract? Dan krijg je te maken met deze tariefverandering. Een goed moment dus om je energierekening en energiecontract nog eens te bekijken en even de tijd te nemen voor energie vergelijken. Wat mag je verwachten vanaf 1 juli? We lichten het toe.


Voor wie gelden de nieuwe energie tarieven?

Energieleveranciers mogen de energietarieven aanpassen voor iedereen met een variabel energiecontract. Dit betreft bijna de helft van de Nederlandse huishoudens en grote kans dat dit ook jou betreft. Zit je namelijk al jaren bij dezelfde energieleverancier, dan heb je inmiddels (ook) een variabel contract. Heb je nog geen energiecontract? Dan krijg je als nieuwe klant ook te maken met de tariefswijzingen zodra je energie tarieven gaat vergelijken. Daarom loont energie tarieven vergelijken zowel voor bestaande klanten als nieuwe klanten.

Wat er gaat veranderen vanaf 1 juli

Naar verwachting zullen de grootste energieleveranciers: Nuon, Essent en Eneco hun variabele energie tarieven niet verhogen, of zelfs verlagen. Maar tegelijkertijd doen de leveranciers de vaste levergingstarieven flink omhoog. Nuon, Essent en Eneco hebben besloten om de variabele tarieven niet te verhogen onder andere vanwege de milde winter die we net achter de rug hebben, waardoor er minder gas is afgenomen en er een overschot aan gas is. Maar ook was enige correctie op de flinke energie tarieven stijging van eerder dit jaar wel te verwachten volgens experts en insiders. Dit klinkt in eerste instantie positief gezien de forse prijsstijging van eerder dit jaar. Maar is deze correctie genoeg?

De vaste leveringskosten gaan omhoog

Waar de variabele energie tarieven voor gas en stroom naar verwachting niet stijgen of gelijk blijven, gaan de vaste leveringskosten juist behoorlijk omhoog, met zo’n 22%. Dit gaat om enkele tientallen euro’s per jaar.

En omdat de energiebelastingen eerder dit jaar ook zijn verhoogd voor alle huishoudens, blijft onderaan de streep de energierekening voor de meeste huishoudens naar verwachting vrijwel gelijk, of pakt die zelfs iets duurder uit.

Een gemiddeld huishouden dat 3500 kWh stroom verbruikt en 1500 m3 gas gaat op basis van de variabele energie tarieven zo’n € 82,- minder per jaar minder betalen aan energiekosten. Maar door het verhogen van vaste leveringskosten met tientallen euro’s per jaar en de verhoogde belastingen op energie eerder dit jaar, zal een gemiddeld huishouden weinig merken van een voordeel op de energiekosten. Naar verhouding betaal je straks nog steeds meer dan in dezelfde periode vorig jaar: gemiddeld zo’n € 250,-.

EnergieleverancierVerhoging vaste leveringskosten per 1 juliVariabele leveringskosten stroomVariabele leveringskosten stroom per 1 juliVariabele leveringskosten gasVariabele leveringskosten gas per 1 juli
Nuon€ 25,-€ 0,089177€ 0,078892€ 0,387321 € 0,103029
EssentGeen verhoging (€ 43,- afgelopen januari)€ 0,078890€ 0,078892€ 0,350660€ 0,350660
Engie€ 48,- € 0,103029€ 0,078892€ 0,431219€ 0,335929

Essent heeft aangegeven de minste stijging in variabele energie tarieven door te voeren per 1 juli, maar heeft in januari ook de kleinste prijsstijging doorgevoerd. Nuon/Vattenfall verhoogde haar energie tarieven in januari iets, en verlaagt die nu ook weer iets. Eneco als laatste, gooide haar variabele tarieven in januari van dit jaar flink omhoog, en komt nu ook met de grootste prijsdaling. Per saldo blijven de variabele tarieven voor dit jaar dus min of meer gelijk bij de drie grootste leveranciers.

Wat betekent dit voor jou energierekening?

De grootste impact op de energierekening eerder dit jaar kwam vooral door een behoorlijke stijging in overheidsheffingen en energiebelastingen. Daar verandert niets aan per 1 juli. Dat energieleveranciers hun variabele energie tarieven niet of nauwelijks zullen verhogen per 1 juli zal de totale energierekening van een hoop huishoudens maar een klein beetje corrigeren ten opzichte van eerder dit jaar. Maar door de hogere vaste leveringskosten bestaat de kans dat je wéér iets duurder uit bent.

De laagste energie tarieven

Ons advies is daarom om te beginnen met energie tarieven vergelijken. Daarbij geven we je graag een tweetal tips waarmee je jouw besparing op je energiekosten kunt vergroten. Eén ding is vrijwel zeker: blijven zitten bij je huidige leverancier na 1 juli is voor velen niet gunstig.

1. Let op wanneer je beter kunt kiezen voor hogere of lagere vaste leveringskosten. Gebruik je weinig gas en stroom? Dan raden we aan te letten op energieleveranciers met hogere variabele leveringskosten en lage vaste leveringskosten. Gebruik je daarentegen veel gas en stroom, dan ben je voordeliger uit wanneer je lagere variabele leveringskosten betaalt en iets hogere vaste leveringskosten.

2. De grootste besparing kun je maken door over te stappen op een energieleverancier met een flinke welkomstkorting of cashback. En omdat energieleverancier flink de strijd met elkaar aangaan om jou als nieuwe klant binnen te halen is het niet moeilijk om al gauw tot wel honderden euro’s korting mee te pakken op je energierekening!

Vergelijk energie tarieven en stap over

Kun jij op dit moment energie vergelijken en overstappen? Als je een variabel contract hebt afgesloten kun je per direct energie tarieven vergelijken en overstappen. Houdt daarbij wel rekening met maximaal één maand opzegtermijn.

Maar ook wanneer je nog nooit bent overgestapt en al jaren bij dezelfde leverancier zit kun je meteen beginnen met energie tarieven vergelijken en overstappen. Je vaste contract wordt namelijk na de einddatum stilzwijgend omgezet in een variabel contract en daarmee ga je automatisch variabele (en vaak hogere) energie tarieven betalen. Kortom: zonde!

Ben je er klaar voor om te besparen? Vul dan je postcode en verbruik in onze postcodecheck in en we laten je meteen zien wie de voordeligste energie tarieven en hoogste kortingen heeft op jouw adres.