zonnepanelen-energie Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in het zelf opwekken van stroom met zonnepalen. Wie zelf stroom opwekt geniet van veel voordelen, waaronder een lagere energierekening. Maar welke energieleverancier moet je nou kiezen bij zonnepanelen en waar je moet op letten? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Investeren in zonnepanelen
Voordelen van zonnepanelen
Terugleververgoeding stroom bij zonnepanelen
Terugleververgoeding per leverancier
Energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen
Zonnepanelen huren zonder eigen investering


Investeren in zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is voor velen een flinke, maar duurzame en rendabele investering. Door middel van zonnepanelen wek je op een ‘schone’ manier stroom, zonder CO2 uitstoot. Bovendien wek je groene stroom op met gratis zonlicht! Je kunt zonnepanelen kopen via een extern bedrijf of via je energieleverancier. Veel energieleveranciers willen het investeren in zonnepanelen stimuleren aan de hand van verschillende extra’s, zoals een gratis offerte, gratis service en onderhoud of korting op zonnepanelen in combinatie met een energiecontract.

Welke energieleverancier het goedkoopst is met zonnepanelen ligt helemaal aan jouw situatie. Woon je bijvoorbeeld in een vrijstaand huis of in een rijtjeshuis? Dat maakt uit voor het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt op je dak.

De gemiddelde kosten voor 10 zonnepanelen zijn ongeveer €4600,- en leveren €440,- per jaar aan stroom op. In theorie verdien je de zonnepanelen binnen 10 jaar terug. Een enkel zonnepaneel levert per jaar ongeveer 225 kWh stroom op en het gemiddelde huishouden verbruikt ongeveer 3340 kWh per jaar. Om het gemiddelde verbruik te dekken heb je als consument ongeveer 15 zonnepanelen nodig.

Voordelen van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen brengt heel veel voordelen met zich mee. Waarom zou je moeten investeren in zonnepanelen wanneer je woning zich daarvoor leent? We geven je een aantal redenen:

 • Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks aanzienlijk op je energierekening omdat je eigen groene stroom opwekt en minder of geen stroom van het energienet gebruikt
 • Energie opwekken met zonnepanelen is niet milieu belastend.
 • Met zonnepanelen ben je minder gevoelig voor eventuele stijgingen van de energietarieven.
 • Je woning stijgt gemiddeld met € 5000,- in waarde met zonnepanelen op het dak
 • Investeren in zonnepanelen heeft een gunstig effect op het energielabel van je woning
 • De energiebelasting stijgt nog ieder jaar, met zonnepanelen betaal je minder energiebelasting op stroom
 • Het rendement van zonnepanelen is momenteeel hoger dan de spaarrente
 • Hoef je met zonnepanelen niet meer zuinig om te gaan met je energie verbruik? Nee, wanneer je zonnepanelen wil aanschaffen is het alsnog belangrijk om te kijken naar je eigen verbruik. Want juist aan de hand van je energieverbuik beslis je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Hoe hoger je stroomverbuik, des te minder je kunt salderen, ofwel terugleveren aan het energienet. Kies daarnaast voor lage stroomtarieven.

  Terugleververgoeding stroom bij zonnepanelen

  Wanneer je de stroom die je opwekt meteen verbruikt, zal je energiemeter dit niet registreren. Dit zie je dan ook niet terug op je energierekening. Stroom die je daarentegen opwekt maar niet direct gebruikt, wordt terug geleverd aan het energienet. Dit is het geval wanneer je méér stroom opwekt dat je verbruikt.

  Voor de stroom die je teruglevert aan het energienet geven energieleveranciers een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt sterk per energieleverancier. Je vindt de terugleververgoeding per leverancier in onderstaande tabel.

  Terugleververgoeding per leverancier

  EnergieleverancierTerugleververgoeding per kWh (excl. BTW)Salderen met dubbele meterExtra’s
  Nuon€ 0,07 per kWh, excl. BTWResterend kWh wordt gesaldeerd tegen verbruik in daluren€100,- korting op aanschaf zonnepanelen via NuonNaar Nuon
  Essent€ 0,07 per kWh, excl. BTWOpwekking wordt opgeteld: Eerst gesaldeerd op normaalverbruik, Daarna op dalverbruik.ServiceGarantPlan: prestaties worden bewaakt en ingregrepen bij terugloop opbrengstNaar Essent
  EnecoKale leveringstarief per kWh, excl. BTWOpwekking wordt opgeteld: Eerst gesaldeerd op normaalverbruik, daarna op dalverbruikNaar Eneco
  OxxioKale leveringstarief per kWh, incl. BTWOpwekking wordt opgeteld: Eerst gesaldeerd op normaalverbruik, daarna op dalverbruikNaar Oxxio
  Powerpeers€ 0,11 per kWh tot 5000 kWh, daarna € 0,05 per kWhGeen saldering met dubbele meterUnieke opwekkersvergoeding van € 0,0484 per kWh bovenop de standaard terugleververgoeding tot maximaal €145,20 per jaarNaar Powerpeers
  Vandebron€ 0,105 per kWh, incl. BTWBij dubbele meter: daltarief opwekking wordt gesaldeerd tegen normaal tarief, niet andersomPer aansluiting ontvang je 50% korting op de vaste leveringskostenNaar Vandebron
  EnergieDirect€ 0,06 per kWh, excl. BTWOpwekking wordt opgeteld: Eerst gesaldeerd op normaalverbruik, daarna op dalverbruik.Redenmentsgarantie van 80% voor 25 jaarNaar Energiedirect
  Budget EnergieKale leveringstarief per kWh, excl. BTWSalderen met enkel- en dubbel telwerkNaar Budget Energie
  pure-energie€ 0,1452 per kWh, excl. BTWRestant berekend per telwerk tegen terugleververgoedingNaar Pure Energie
  NLEKale leveringstarief per kWh, incl. BTWRestant berekend per telwerk tegen terugleververgoedingNaar NLE
  DeltaHet kale leveringstarief van het contractDELTA Inzicht, comfortwijzer voor minder energieverbruikNaar Delta
  EngieKale leveringstarief per kWh, excl. BTWRestant berekend per meter tegen terugleververgoedingNu € 175,- korting op aanschaf zonnepanelen via EngieNaar Engie

  In bovenstaande tabel zie je dat sommige energieleveranciers de terugleververgoeding berekenen op basis van het tijdstip waarop je energie is opgewekt. Andere energieleveranciers maken geen onderscheid tussen het tijdstip van opwekking en geven een vaste vergoeding per kWh stroom.

  Weer andere leveranciers geven een extra vergoeding bovenop de terugleververgoeding, zoals de unieke opwekkersververgoeding van Powerpeers. Ontvang je liever een korting bij je nieuwe energiecontract met zonnepanelen? Nuon geeft klanten €100,- korting op het investeren in zonnepanelen.

  Terugleververgoeding in de energievergelijker

  In onze energievergelijker kun je het aantal kWh stroom dat je zelf opwekt invullen in de verbruik velden. In de resultaten op basis van je verbruik en postcode is bij de maandprijs per energieleverancier de teruglevergoeding verrekend. Zo zie je bij de stroom tarieven wat je met salderen bespaart op jaarbasis.

  Energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen

  Hoewel de terugleververgoeding bij de ene leverancier veel hoger ligt, ben je bij die leverancier niet per definitie goedkoper uit met zonnepanelen. Want wanneer je niet meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, betaal je alsnog voor de energieprijzen van de leverancier. En deze tarieven verschillen ook erg per energieleverancier.

  Als je gaat vergelijken let daarom vooral op de energietarieven van de leveranciers. Ook een hoge welkomstkorting telt mee om de goedkoopste energieleverancier met zonnepanelen te vinden.

  Stappenplan energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen:

  1. Gebruik de energievergelijker om de goedkoopste leverancier te vinden. Vul in de energievergelijker jouw postcode, huisnummer en een goede schatting in van jouw verbruik.
  2. Vink vervolgens ‘zonnepanelen’ aan en vul hier in hoeveel energie je met zonnepanelen opwekt.
  3. Klik als laatste op de knop ‘vergelijken’. Vervolgens tonen we je de beste energiecontracten met zonnepanelen. De goedkoopste staan direct bovenaan. In de berekening voor het termijnbedrag zijn de energietarieven, het salderen, een eventuele welkomstkorting en terugleververgoeding mee berekend.

  Zonnepanelen huren op je eigen dak zonder investering

  Is het dak van jouw woning geschikt voor zonnepanelen, maar is het kopen van eigen zonnepanelen geen optie? Misschien is het huren van zonnepanelen dan iets voor jou. Op die manier kun je toch je eigen stroom opwekken en flink besparen op je energierekening! Hoe werkt zonnepanelen huren?

  Het voordeel van het huren van zonnepanelen is dat je geen eigen investering hoeft te doen en je energieleverancier eigenaar blijft. Je betaalt voor zonnepanelen huren een vast bedrag per maand zonder extra kosten en je kunt maandelijks opzeggen. Intussen verdien je je maandelijkse kosten terug met stroom die je zelf opwekt.

  Je energieleverancier regelt bij zonnepanelen huren:

 • Installatie
 • Onderhoud
 • Verzekering
 • Bij Nuon en Essent als grootste energieleveranciers van Nederland huur je eenvoudig zonnepanelen. Per energieleverancier verschillen de voorwaarden voor het huren van zonnepanelen. Vergelijk dus goed wat de beste optie is voor jouw woning.