energierekening

Vind jij je energierekening een behoorlijke maandelijkse kostenpost? Dan wil je waarschijnlijk begrijpen hoe je energierekening nu precies is opgebouwd, zodat je deze kunt controleren. Je wilt wel weten waar je nu allemaal voor betaalt en of het wel klopt, toch? Alleen dan weet je of je teveel betaalt voor energie en of je beter kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Weet jij hoe je energierekening is opgebouwd? Dit leggen we je graag uit, zodat jij kunt ontdekken of je op je energiekosten geld kunt besparen.


Vertrouwen in energieleveranciers met een duidelijke energierekening
Energierekening controleren
Opbouw energierekening
Overstappen?


Vorig jaar nog bleek dat het met de duidelijkheid van energierekeningen slecht gesteld was en dwong de Autoriteit Consument & Markt energiebedrijven hun energierekeningen te gaan verhelderen. Uit het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt van vorig jaar bleek dat van de 40 energierekeningen er slechts 16 voldeden aan de criteria van transparantie, geen beste score.

Maar inmiddels blijken alle energierekeningen gelukkig aan de voorwaarden van transparantie van de ACM te voldoen, goed nieuws! Zo moet jij precies kunnen begrijpen hoe je energierekening is opgebouwd, wat je betaalt en waarom.

Door inzicht te hebben in je energierekening kun je de energietarieven van je huidige energieleverancier gaan vergelijken met andere energieleveranciers en weet je of je beter kunt overstappen om geld te besparen. Met dat laatste willen we je dan ook graag helpen.

Vertrouwen in energieleveranciers met een duidelijke energierekening

Overstappen doe je waarschijnlijk niet zo snel als je vind dat je energierekening onduidelijk is. Dit schept geen vertrouwen in energieleveranciers in het algemeen, en dat is zonde. Maar het kan ook zijn dat je simpelweg niet opmaakt uit je rekeningen dat je mogelijk teveel betaalt, terwijl je met dat inzicht anders wel zou overstappen.

Dat duidelijk moet zijn hoe je energierekening is opgebouwd vinden we niet meer dan normaal en daarom is het goed om te weten dat alle energieleveranciers nu aan de strenge voorwaarwaarden van de ACM voldoen.

Controleer je energierekening

Check je nooit je energierekening en vind je het maar gedoe? Of kom je er niet uit en blijf je daarom zitten waar je zit? Dan kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Je energierekening controleren hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Neem aan de hand van onderstaande uitleg slechts even een paar minuten per jaar om je energierekening te controleren.

Inzicht in je energierekening

Zoals we eerder al zeiden kom je makkelijk tot de ontdekking wat jij per jaar kunt besparen aan energiekosten aan de hand van je energieverbruik wanneer je inzicht hebt in je energierekening. Zo kun je je huidige energietarieven vergelijken met andere energieleveranciers en weet je welke energieleverancier het goedkoopst is.

Bovendien krijg je als nieuwe klant bij veel energieleveranciers een welkomstkorting wanneer je een vast contract voor één jaar afsluit. Zo kan je totale besparing ten opzichte van je huidige energieleverancier al gauw oplopen richting de €300,- per jaar. Dat is niet mis, toch? Om je die kans niet te laten missen leggen we je de opbouw van je energierekening uit.

Opbouw energierekening

Afhankelijk van wie je huidige energieleverancier is, ziet de energierekening er net even anders uit, maar de onderdelen van je energierekening zijn voor iedereen hetzelfde.

De energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd, krijg je aan het einde van ieder contract jaar. Deze rekening betaal je niet in één keer, maar heb je over de afgelopen 12 maanden als ‘voorschot’ betaald. Het grootste deel van de rekening is dus al betaald.

Misschien heb je zelfs te veel betaald over het afgelopen jaar, omdat je minder energie hebt verbruikt. Je krijgt dan geld terug. Het kan ook zijn dat je je energieleverancier nog een bedrag verschuldigd bent, omdat je meer energie hebt verbruikt dan wat je aan voorschot hebt betaald.

Uit welke onderdelen bestaat je energierekening?

Om het simpel te houden: je energierekening betstaat altijd uit deze 4 onderdelen:

 • Energiekosten
 • Leveringskosten
 • Belastingen
 • Netwerkkosten
 • Energiekosten

  Verbruikte energie

  Op de jaarafrekening staat wat je in de afgelopen 12 maanden in totaal aan energie hebt verbruikt en de kosten daarvan. Neem je alleen stroom af? Dan staat het aantal KWh stroom vermeld. Neem je zowel stroom en gas af, dan zie je ook je verbruik in m3 gas staan.

  Voorschotbedragen

  Op je energierekening staat wat je per maand aan voorschot hebt betaald over de afgelopen 12 maanden en wat je in totaal aan voorschotbedrag hebt betaald.

  Nieuw voorschotbedrag

  Komt het totaal bedrag een voorschotten overeen met de kosten voor verbruikte energie? Dan zal je voorschotbedrag voor het komende jaar hetzelfde blijven en verandert er niets. Heb je meer energie verbruikt dan je aan voorschotten hebt betaalt? Dan komt je energieleverancier met een nieuw voorschotbedrag.

  Leveringskosten

  Leveringskosten per eenheid

  Voor iedere eenheid energie betaal je leveringskosten. Dit zijn de kosten per kWh stroom of m3 gas. De leveringskosten zijn variabel en verschillen per energieleverancier. Ga je energietarieven vergelijken? Dan bepalen de leveringskosten waarom de ene energieleverancier duurder is dan de andere.

  Vastrecht

  Een onderdeel van de leveringskosten is het vastrecht. Dit zijn de administratiekosten die je betaalt aan je energieleverancier en de aansluitkosten voor jouw aansluiting op het energienet. Ook de vastrecht kosten zijn variabel en verschillen per energieleverancier.

  Belastingen

  Energiebelasting

  Als eerste betaal je over iedere kWh stroom en m3 gas energiebelasting. Dit is om efficiënt energieverbruik te stimuleren. Verder betaal je sinds 2013 ‘Opslag Duurzame Energie’. Dit is een extra belasting bovenop de energiebelasting en dient ter stimulans voor de transitie naar de opslag van duurzame energie. Als derde betaal je 21% BTW over je totale energiekosten.

  Je ontvangt daarnaast vanuit de overheid een belastingvoordeel: de vermindering energiebelasting (voorheen de ‘heffingskorting’). Dit is een vast bedrag aan ‘korting’ op de hoogte van je energiebelasting en wordt verrekend met je jaarafrekening. De overheid stelt ieder jaar de hoogte ervan vast. In 2018 bedraagt de vermindering energiebelasting €373,33.

  Netwerkkosten

  Netbeheerkosten

  Om stroom (en gas) bij jou thuis te kunnen afnemen, betaal je netbeheerkosten aan de netbeheerder van jouw regio. Met deze kosten betaal je ieder maand mee aan de kosten voor de aanleg en het onderhoud van het gas-en elektriciteitsnet. Daarnaast betaal je de netbeheerder voor je aansluiting op het elektriciteitsnet, het verwerken van de elektriciteit (en gas) metingen in je woning én voor het transporteren van energie via leidingen naar jouw woning.

  De netwerkkosten zijn niet variabel en worden per netbeheerder door de ACM vastgesteld.

  Optioneel: welkomstkorting

  overstapkorting of welkomstkorting

  Ben je het afgelopen jaar nieuwe klant geweest bij je huidige energieleverancier en heb je bij je overstap gekozen voor een overstapkorting of welkomstkorting? Dan wordt dit bedrag verrekend op je eerste jaarafrekening.

  Overstappen?

  Nu je weet hoe je energierekening is opgebouwd kun je je huidige situatie gaan vergelijken met andere energieleveranciers en beslissen of overstappen voor jou voordeliger is. Wil je ook profiteren van een leuke welkomstkorting of een cadeau bij je overstap naar een nieuwe energieleverancier? Begin dan met energie vergelijken en vergelijk de energietarieven van de goedkoopste en groenste energieleveranciers in onze vergelijker.

  Heb je vragen omtrent overstappen van energieleverancier? Bekijk dan onze veel gestelde vragen voor een antwoord op de meest gestelde vragen bij overstappen. Of bekijk ons stappenplan bij overstappen.