Alleen elektriciteit afnemen van je energieleverancierMomenteel zijn er meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op stads- en blokverwarming. Voor deze huishoudens kan het voordelig uitpakken om een contract met alleen elektriciteit uit te kiezen.

Wat houdt stads- of blokverwarming in?

Ben je aangesloten op stads- of blokverwarming? Dan kun je wel je eigen stroomleverancier uitkiezen, maar is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere gasleverancier. Huizen met stads- en blokverwarming hebben namelijk geen eigen cv-ketel, geiser of boiler.

Stadsverwarming

Stadsverwarming wordt geleverd door restwarmte van bijvoorbeeld de industrie. Via een netwerk van waterleidingen wordt er restwarmte afgeleverd aan een warmwater-afleverset in de meterkast van je woning. Via de meterkast wordt de restwarmte verdeeld over de waterleidingen en radiatoren in huis en wordt je woning voorzien van warm water.

Blokverwarming

Blokverwarming is een variant op stadsverwarming en levert warmte voor een heel huizenblok via een collectieve ketel.

Voordelen stads- en blokverwarming

Als je gebruik maakt van stads- of blokverwarming, kun je helaas niet profiteren van de kortingen en acties die worden aangeboden door het combineren van gas & elektriciteit. Ook heeft een storing direct gevolgen voor het hele stadsdeel. Gelukkig komt een storing bijna nooit voor en zijn er ook veel voordelen ten opzichte van stads- en blokverwarming:

    Je hoeft niet zelf een ketel aan te schaffen en te onderhouden;
    Het wordt snel warm in huis;
    Het is milieuvriendelijk doordat je alleen gebruik maakt van restwarmte.

Energie vergelijken met alleen stroom

Wanneer je stads-of blokverwarming hebt thuis staat de warmteleverancier vast. Voor elektriciteit ben je wel vrij om zelf een leverancier uit te kiezen. Met onze energievergelijker kun je vergelijken bij welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent.

Omdat je met stads- of blokverwarming geen vrije keuze hebt om een gasleverancier te kiezen krijg je extra bescherming wanneer jouw woning is aangesloten op stads- of blokverwarming. De rechten van huishoudens met stads- en blokverwarming worden sinds 1 januari 2014 door de warmtewet beschermd.

In deze wet staat onder andere: wat de maximale tarieven zijn, wanneer afsluiting van warmte mag plaatsvinden, wanneer je recht hebt op een vergoeding bij eventuele storingen en wat je rechten en plichten zijn als consument. Hierdoor zal je altijd een eerlijke prijs voor blok- of stadsverwarming betalen.

Met stads-of blokverwarming kun je helaas niet profiteren van hoge welkomstkortingen of kado’s op een gecombineerd stroom & gas contract.

Elektriciteitsleverancier top 3

Toch betekent stads- of blokverwarming niet dat je geen korting kunt krijgen op een energiecontract met alleen stroom. Er zijn namelijk energieleveranciers die korting geven bij afname van alleen stroom.

Heb je geen zin in zelf te moeten uitzoeken welke energieleveranciers je de hoogste korting op alleen stroom geven? Bekijk dan eens de top 3 met hoogste kortingen hieronder.


Energieleverancier Kenmerken Maandprijs
Delta Contractduur: 1 jaar
Vaste tarieven
€30,- welkomstkorting
€ 52,64
Nederlandse Energie Maatschappij Contractduur: 1 jaar
Vaste tarieven
€ 55,- welkomstkorting
€ 52,27
Pure Energie Contractduur: 1 jaar
Vaste Tarieven
€35,- welkomstkorting
€ 56,25

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde waarbij alle kosten en kortingen al verrekend zijn. We zijn uitgegaan van een stroomverbruik van 3660 Kwh per jaar.

Alleen stroom vergelijken

Wil je liever alle opties voor alleen stroom bekijken, met en zonder korting? In de energie vergelijker hieronder vind je het volledige overzicht van energieleveranciers waarbij je alleen stroom kunt afnemen.