Alleen elektriciteit afnemen van je energieleverancierMomenteel zijn er meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op stads- en blokverwarming. Voor deze huishoudens kan het voordelig uitpakken om een contract met alleen elektriciteit uit te kiezen.


Wat houdt stads- of blokverwarming in?

Ben je aangesloten op stads- of blokverwarming? Dan mag je wel je eigen stroomleverancier uitkiezen, maar is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere gasleverancier.

Stadsverwarming wordt geleverd door restwarmte van bijvoorbeeld de industrie. Via een netwerk van waterleidingen krijg je door gebruik van restwarmte warm water in huis.

Blokverwarming is een variant op stadsverwarming en levert warmte voor een heel huizenlbok via een collectieve ketel.

Om de rechten van huishoudens met stads- en blokverwarming te beschermen, bestaat sinds 1 januari 2014 de warmtewet. In deze wet staat onder andere wat de maximale tarieven zijn, wanneer afsluiting van warmte mag plaatsvinden, wanneer je recht op vergoeding bij eventuele storingen hebt en de rechten en plichten van de consument. Hierdoor zal je altijd een eerlijke prijs betalen.


Voordelen stads- en blokverwarming

Als je gebruik maakt van stads- of blokverwarming, kun je helaas niet profiteren van de kortingen en acties die worden aangeboden door het combineren van gas & elektriciteit. Ook heeft een storing direct gevolgen voor het hele stadsdeel. Gelukkig komt een storing bijna nooit voor en zijn er ook veel voordelen ten opzichte van stads- en blokverwarming:

  • Je hoeft niet zelf een ketel aan te schaffen en te onderhouden;
  • Het wordt snel warm in huis;
  • Het is milieuvriendelijk doordat je alleen gebruik maakt van restwarmte.


Elektriciteitleverancier top 3

Wanneer je stads-of blokverwarming hebt thuis staat de gasleverancier vast. Voor elektriciteit ben je wel vrij om zelf een leverancier uit te kiezen. Met onze energie vergelijker kun je vergelijken met welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent.

Ondanks dat je niet gebruik kunt maken van de kortingen en acties die je krijgt bij een gecombineerd gas & stroom contract, zijn er alsnog energieleveranciers die kortingen geven bij afname van enkel elektriciteit. Wij hebben een top drie samengesteld op basis van een stroomverbruik van 3660 kWh per jaar.

Energieleverancier Kenmerken Maandprijs
Oxxio Contractduur: 1 jaar
Vaste tarieven
€25,- cashback op je jaarnota
€ 48,70
Energie Direct Contractduur: 1 jaar
Vaste tarieven
€ 51,00
Pure Energie Contractduur: 1 jaar
Vaste Tarieven
€ 49,84
Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde waarbij alle kosten en kortingen al verrekend zijn.