De energietarieven zijn bij bijna alle energieleveranciers veranderd. Bij de een zijn deze gestegen, terwijl deze bij de ander weer gedaald of gelijk gebleven is. Hoe kan dat nu eigenlijk?

De wijzigingen van de vaste energietarieven vinden maandelijks plaats en soms zelfs wekelijks. Dit heeft alles met de marktwerking te maken van gas en stroom. Energieleveranciers kunnen namelijk niet genoeg stroom en gas opwekken om aan de energievraag van hun klanten te voldoen. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om elders stroom en gas in te kopen. De variabele energietarieven ( de tarieven die gelden voor het modelcontract) wijzigen twee keer per jaar, één keer op 1 januari en één keer op 1 juli.

Prijzen modelcontracten lopen op, vaste contracten voordeliger

De hoogte van de energietarieven zijn sterk afhankelijk van omstandigheden zoals de olieprijs en het aantal zonne-uren. Als er namelijk veel zonne-energie opgewekt wordt daalt de prijs hiervoor, hetzelfde geldt uiteraard voor windenergie.

De variabele energietarieven worden voor een half jaar vastgezet en zijn momenteel een stuk duurder geworden. Dit komt met name door de stijging van de gasprijs. Als je zelf een variabel contract hebt dan is het raadzaam om over te stappen naar een contract met vaste energietarieven. Het prijsverschil tussen een normaal vast contract en een modelcontract loopt al snel op tot meer dan € 250,- per jaar. Vergelijk nu zelf binnen één minuut alle energietarieven.

Wat is een modelcontract?
Kan ik beter een vast of variabel tarief kiezen?


Wat is een modelcontract?

Een modelcontract is een contract voor onbepaalde tijd waarbij de energieleverancier je variabele energietarieven aanbiedt. Deze tarieven kunnen twee keer per jaar wijzigen. Vanuit het ACM ( Autoriteit Consument & Markt ) is het voor alle energieleveranciers verplicht om dit type contract aan te bieden. Of de prijzen wijzigen is echter geheel aan de leverancier zelf. Qurrent is daar een voorbeeld van. De tarieven in Qurrent’s modelcontract zijn niet meer gewijzigd sinds december 2016. Het voordeel van het modelcontract is dat je ieder moment kosteloos kan opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier.

Terug naar boven


Kan ik beter een vast of variabel tarief kiezen?

Het is wederom gebleken dat een vast contract voordeliger is dan een variabel contract. Als we kijken naar Essent, de energieleverancier die momenteel het goedkoopst is, dan zien we een verschil van bijna 100 euro op jaarbasis tussen het modelcontract en het vast contract.

Essent Variabel€ 1209,12
Essent Vast€ 1104,68

Deze kosten zijn gebaseerd op een verbruik van 3500 kWh en 850 m3.

Klanten met een modelcontract laten jaarlijks tientallen euro’s liggen door niet over te gaan op een vast contract. Bij de vaste contracten van 1 jaar krijg je namelijk altijd een forse korting. Door jaarlijks over te stappen blijf je hier van profiteren en besparen.

Energie vergelijken


Terug naar boven